Indian Kitchen
Miljön och servicen är inte så inspirerande, men menyn är omfattande och köket har hittat en bra balans mellan kryddor och styrka. Men först och främst är Indian Kitchen ett prisvärt ställe med många varmrätter under hundralappen, tycker Krogpatrullen.
Indian Kitchen, inte Uppsalas mysigaste krog, men klart prisvärd.
Foto:
Menyn är omfångsrik (runt 60 varmrätter, flera förvisso varianter på samma tema). Vi kastar oss över förrätten onion bhajee, ett slags friterade lök- och linsrullar som är fint frasiga med en god, mjuk kryddning. Dessutom går de loss på ynka 28 kronor. Den friterade, krispiga grönsakspirogen samosa (30 kronor) med bland annat ärtor och linser serveras med en försiktigt kryddad dipp med lite hetta som får stå som kontrast till den milda pirogen. Också detta en bra start på kvällen.
När det gäller varmrättsfloran beställer den velige lämpligen special mix sizlar (170 kronor). Då får man både lamm, kyckling, köttfärs och scampi. Den spänstiga, men ensamma, tandooribehandlade jätteräkan smakar härligt och även kycklingen med sin vackert sprängröda utsida är smakrik och ganska saftig. Det är dock sämre ställt med köttet, både lammet och köttfärsrullen seekh kabab är väl "entusiastiskt" tilllagade och torra.
Roghan Josh med lamm (95 kronor) är en mild curryrätt kryddad med kanel, muskot, kardemumma och fänkål som från början härstammar från Persien. Det blir tummen upp. Ett fint exempel på hur man kan ta fram smaker utan att det blir för starkt. Det är också svårt att sluta doppa det extra beställda rågbrödet tandoori roti (20 kronor) som effektivt suger upp den härliga curryn.
Den alltid närvarande koriandern återfinns här också i mycket balanserade former. Ett stort plus, alldeles för ofta går man från en indisk restaurang med känslan att man ätit (alldeles för mycket) parfymerad tvål.
De få (endast tre) efterrätter som finns har varit med på menyn länge nu. Vi väljer gajar ka halwa (35 kronor) en dessert där morot kokats i mjölk, serveras med sultanrussin och nötter och monteras med ghee (skirat smör). Spännande smaker, men man borde skippa "spritsgrädden" och servera glass till i stället. Den saffran- och kardemummakryddade indiska glassen kulfi (40 kronor) är en enkel men ganska skönt sval avslutning.
Vin till indisk mat är sällan en bra lösning, men för masochisten finns det tio olika etiketter/möjligheter. Sula Winery får förlåta men det är inte en optimal upplevelse att dricka vin till indiskt. Vid besöket valdes en lassi med söta inslag. Med ett glas lassi kan man ta sig an vindaloorätterna och överleva för att skriva klart recensionen. Denna yoghurtbaserade dryck är som en smekning tillsammans med het mat.
Sammantaget är Indian Kitchen en skaplig upplevelse. Framför allt är det väldigt prisvärt (även luncherna), något som blir alltmer sällsynt i Uppsalas lilla krogvärld.
Indian Kitchen
Adress: Kungsgatan 25 Tel: 018-12 60 71
Hemsida: www.uppsala.com/org/org_pres.php3?nr=435965krogpatrullen
Inriktning: Traditionellt indiskt med kyckling, lamm, nötkött, fisk och vegetariskt i många kombinationer. Plus för sex olika sorters bröd som tillbehör.
Prisvärt: Jajamän! Runt hälften av varmrätterna håller sig under hundralappen. Förrätter 20-45 kr. Varmrätter 90-169 kr. Efterrätter 35-40 kr.
Atmosfär: Lite trist lokal, men inga porslinselefanter i mängder i alla fall och trevliga färger på väggar och gardiner.
Service: Ganska trevlig men slö. Tar fascinerande lång tid innan tallrikarna tas bort efter huvudrätten.
Hemsida: Enklast möjliga variant: har hyst in sig hos uppsala.com och ståtar där med några bilder samt menyn i pdf-form.
Adress: Kungsgatan 25 Tel: 018-12 60 71
Hemsida: www.uppsala.com/org/org_pres.php3?nr=435965krogpatrullen
Inriktning: Traditionellt indiskt med kyckling, lamm, nötkött, fisk och vegetariskt i många kombinationer. Plus för sex olika sorters bröd som tillbehör.
Prisvärt: Jajamän! Runt hälften av varmrätterna håller sig under hundralappen. Förrätter 20-45 kr. Varmrätter 90-169 kr. Efterrätter 35-40 kr.
Atmosfär: Lite trist lokal, men inga porslinselefanter i mängder i alla fall och trevliga färger på väggar och gardiner.
Service: Ganska trevlig men slö. Tar fascinerande lång tid innan tallrikarna tas bort efter huvudrätten.
Hemsida: Enklast möjliga variant: har hyst in sig hos uppsala.com och ståtar där med några bilder samt menyn i pdf-form.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!