Il Gusto

Hyggligt prisvärd , godkänd service och med en lokal som blivit något bättre på senare tid får krogen Il Gusto ett medelbetyg av Citys krogpatrull.

Restaurang2008-10-17 00:01
Den kaklade gas­spisen, det vita trätaket, Nito Vega-tavlorna: inte mycket har förändrats på Il Gusto sedan de öppnade för fyra år sedan. Den nyligen genomförda ansiktslyftningen var tämligen lätt på handen, och även om man inte direkt höjer ögonbrynen kan en något mer ombonad känsla inte förnekas. Stället har vandrat lite i skuggan av de andra italienska krogarna i stan, och frågan är om de efter nyinvigningen är redo att ta upp kampen eller om de behöver ligga i hårdträning ett tag till.
Menyn består av ganska många förrätter, men där en del kan sägas vara av enklare antipastokaraktär, sex varmrätter (tre från havet, tre från "land och skog") och ett väntat utbud efterrätter (pannacotta, tiramisu med mera) plus pasta och pizza.

Att starta en italiensk måltid med en maffig bruschetta är aldrig fel. På Il Gusto är bruschetta della casa utöver det grillade brödet extra laddad med tomat- och mozzarella­skivor som fått en bit oxfilécarpaccio över sig. Det är matigt så det räcker och blir över, men oxfilén är märkligt smaklös och brödet något degigt. Rätten känns kanske inte heller jätteprisvärd (98 kronor).
Grillad sparris lindad i parmaskinka (89 kronor) är desto trevligare. Sparrisen är alldeles lagom spänstig, men parmesankrämen utgjorde kanske lite onödigt sällskap till en annars föredömligt enkel rätt där man vågar lita på grundsmakerna.
Gösfilé med ugnsgrillad zucchini, tomat och aubergine (178 kronor) är en trevlig anrättning mycket tack vare saffransskyn som man kan låta fisken ta en simtur i innan den hamnar i gapet. Grönsakerna är tyvärr lite väl mosiga vilket drar ned intrycket.

Samma grönsaksblandning återkommer trist nog som ackompanjemang till den gorgonzolafyllda fläskfilén (168 kronor), fast här omnämns de i menyn som "toskanska grönsaker". Fläskfilé är knepigt att få till perfekt och på Il Gusto är resultatet hyggligt, men något överstekt. Det är heller inga mängder mögelost som gömmer sig i fläskfickan.
På dessertfronten kör man som sagt med ganska säkra kort. Tiramisun (79 kronor) är helt okej, men om den skulle få godkänt i Siena eller Treviso låter vi vara osagt. Glasstallriken (85 kronor) ser inte så mycket ut för världen - tre kulor (hallon, citron och hasselnöt) som ser lite fadda ut - men det är en härlig bekantskap. Hasselnötsglassen är kanske mer intressant än god medan både citron- och hallonkulan är svåra att inte sluka på nolltid.
Il Gusto är en någorlunda habil restaurangupplevelse, men det är synd att de utlovade omstuvningarna i både kök och matsal inte märks särskilt mycket. För visst borde man kunna visa lite mer muskler och hjärta och satsa på tydligare smaker och rivigare kombinationer än vad man nu gör.
Il Gusto
Adress: Dragarbrunnsgatan 19
Telefon: 018-12 33 30
Hemsida: www.restoranteilgusto.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!