– Vi har gjort det för att det kom för mycket folk. Beslutet drabbar inte dem som går till restaurangen regelbundet, svarar region Uppsalas ansvariga för upphandlingen.
Det var förra våren som regionen skulle handla upp driften av personal- och besöksrestaurangen Blå Korset på Akademiska sjukhuset. Restaurangen kan ta emot uppåt 500 betalande matgäster per dag.
– När regionen upphandlade driften var det av avgörande betydelse vilka lunchpriser företagen skulle erbjuda gästerna, säger Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen.
Övriga kriterier som handlade om utförande och kvalitet bedömde upphandlarna som likvärdiga för de fyra företag som la anbud för att få driva sjukhusrestaurangen.
Men ganska snabbt efter att det vinnande företaget tagit över restaurangen så höjde de lunchpriset. Dagens lunch skulle enligt anbudet de lämnat till regionen kosta 82 kronor, bara lite mindre än de konkurrerande företagens anbud. Men nu är lunchpriset uppe i 100 kronor för dem som inte går dit regelbundet.
Det första beslutet fattades redan 2016 av fastighets- och servicenämndens politiker. Den förre ordföranden i nämnden, Robert Damberg (MP) har slutat, men Christina Edling Ytterström på region Uppsala, var den tjänsteman som höll i upphandlingen och ändringen.
– Bakgrunden till att vi nyligen tillät ändringen av lunchpriset var att det kom jättemånga nere från stan och åt på sjukhuset. Men om man köper ett klippkort kostar lunchen fortfarande 82 kronor för dem som äter i restaurangen ofta, säger Christina Edling Ytterström.
Men Pär Cronhult säger att det argumentet inte håller om man tittar på de regler som gäller kring upphandlingar.
– Restaurangen avtalade inte upp lunchpriset i samråd med regionen, utan det var andra som uppmärksammade regionen på att felet skett. Då valde regionen att godkänna prishöjningarna, något som kan likställas med att ett nytt kontrakt slutits, säger Pär Cronhult.
Han anser att de höjda priserna drabbar de andra restauranger som lagt anbud och anhöriga som oftast inte har klippkort i restaurangen.
Konkurrenskommissionen har nu valt att skicka vidare ärendet till Konkurrensverket. Om regionen fälls kan de få en upphandlingsskadeavgift på upp till 600 000 kronor.
Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket, säger att de ska titta på ärendet.
– Vi kan i dag inte säga om det kommer tas upp till behandling, eller om det inte är något för oss. Men vi ska inom de närmaste veckorna titta på om det är något för Konkurrensverket att ta upp, säger Jimmy Dominius.