Harrys

Det blir allt tätare mellan näringsställena i korsningen Dragarbrunnsgatan-Smedsgränd. Här finns sedan en tid också Harrys, inrymd i gamla News Cafés lokaler. Harrys tillhör en kedja med rötter i Falkenberg. 28 svenska städer har förutom Uppsala en Harrys att gå till, och enligt egen utsago är man den största kedjan i landet.Tanken med kedjekrogar är väl i grunden att man ska känna en viss trygghet. Man vet vad man får och behöver inte råka ut för några svårsmälta överraskningar. Men detta gäller inte Harrys. En titt på kedjans hemsida avslöjar att varje krog har sin egen meny, som kan variera i allra högsta grad. Gemensamt tycks vara inredningen ­ en blandning av rustik pub och krog inredd med tegel, mörkt trä och fuskmarmor samt rejäla kristallkronor. Happy hours, levande musik, DJ:s och storbildsskärmar med sportsändningar tycks vara mer regel än undantag. Ett stort sällskap har slagit sig ned för kvällen, men vår service fungerar snabbt och bra ändå.För att vara en kedja är priserna dock i högsta laget, framför allt för vissa varmrätter. Efterrätts- och förrättsutbudet är ganska litet, men kompenseras av ett större utbud pubrätter i mellanstorlek. Obs att efterrätten för 8 kronor är­ en Plopp!Grillade pilgrimsmusslor kräver sin kock. Harrys grillade pilgrimsmusslor (89 kronor) är perfekta och musslornas karaktäristiska smak matchas på ett spännande sätt av ett vitvinsskum och hallonvinägersirap. En överraskande och lyckad smakkombination. Selleri- och tryffelsoppan med färskostfylld serrano på brödkrutong (79 kronor) har dock inte åstadkommits med samma fingertoppskänsla. Soppan smakar fylligt, men är för tjock av för mycket mjölredning. Brödkrutongen är dessvärre bränd.Veckans Harrys ska enligt menyn alltid vara en matklassiker, och just denna vecka serveras pepparstek (119 kronor). Pepparstek är förvisso en klassiker som Tore Wretman på 30-talet tog med sig hem från sin sejour på Maxim i Paris. Den blev sedan legio på praktiskt alla svenska krogar med lite självaktning innan den förflackades och försvann för att nu återuppstå i nya former. Hos Harrys har den få likheter med sitt konjaksflamberade original men blir ändå till en höjdare i sig. En perfekt stekt köttbit av bästa märke serveras på en spegel av såser. Mer än en sås på samma tallrik brukar sällan vara en lyckad kombination, men pepparsåsen är lagom tuff i smaken, krämig och vacker i färgen och den reducerad vinsåsen harmoniserar utmärkt när de blandas, vilket tyder på ett gott gehör i köket. Pommes fritsen som serveras till måste nog vara bland de bästa i stan.Hälleflundra med tomatsmörsås med hyvlad parmesan (209 kronor) serveras med valfritt tillbehör, som denna kväll får bli potatisfondant. Flundran är en rejäl och bit, som kunde ha stekts på något svagare värme för att förhindra att den yttre delen blev något hårdare. Rotsakerna är perfekt tillagade, men såsen ganska intetsägande, liksom potatisfondanten.Är man obotligt såld på choklad är chokladmoussebakelse (65 kronor) ett självklart val hos Harrys. Och den gör en knappast besviken. En krämig och mörk chokladbotten toppas med en god mousse med mycket chokladsmak. Smaskigt värre.Den varma rabarbersoppan med crème på vaniljvodka serverad med honungsflarn (69 kronor) ger en härlig försommarkänsla. Vaniljvodka behöver ju inte vara gott i sig, men som en crème i stället för vaniljsås tuffar den till rabarbern ­ ett milt sting till det syrligt-söta. Det segknapriga honungsflarnet fulländar kompositionen. Möjligen serverades soppan lite för het.Nöjda efter väl avstämda måltider ur en kärnfull meny kliver vi rakt ut i vimlet på Uppsalas nästa kommers- och krogstråk i vardande: Dragarbrunnsgatan.Testpatrullen 26/5 2006

Restaurang2006-05-26 10:47
4
|
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!