Här startas två nya restauranger

Snart får Uppsala sin första vietnamesiska restaurang. Tidigare Uppsalakrögaren Carl Andreason är tillbaka i stan efter nära 20 år i Vietnam. Han och frun Hoa Thi Nguyen satsar på två nya restauranger – så att det inte blir tjafs om knivarna.

I Carl Andreasons och Hoa Thi Nguyens nya huvudrestaurang Uppströms Fisk & Skaldjur pågår byggjobb just nu. Allt byggs upp från grunden inför öppningen i augusti. Huvudrestaurangen ligger i högra hörnet av Kvarnen-gallerian med ingång från S:t Persgatan.

I Carl Andreasons och Hoa Thi Nguyens nya huvudrestaurang Uppströms Fisk & Skaldjur pågår byggjobb just nu. Allt byggs upp från grunden inför öppningen i augusti. Huvudrestaurangen ligger i högra hörnet av Kvarnen-gallerian med ingång från S:t Persgatan.

Foto: Patrik Lundin (www.patriklundin.se)

Restaurang2018-05-26 12:00

I slutet av 90-talet var Carl Andreason ett välkänt ansikte i Uppsalas restaurangbransch. Han drev Fisk- och skaldjursbrasseriet i Saluhallen och innan dess Ängby krog i Knivsta.

Det är åter igen fisk i fokus när Carl Andreason i slutet av sommaren öppnar upp fiskrestaurangen Uppströms Fisk & Skaldjur i Kvarnen-gallerian – och bara en liten bit bort i samma ände av gallerian öppnar han och frun Hoa Thi Nguyen restaurangen Uppsala Banh Mi – med typisk vietnamesisk mat och kaffe.

– Det känns väldigt spännande för oss, hur vi blir mottagna med Uppsalas första vietnamesiska restaurang och hur Uppsala Banh Mi blir mottagen – som är vietnamesiskt bröd med olika fyllningar, säger Carl Andreason.

LÄS MER: Nyårsmiddag à la Vietnam (2011)

2001 startade han sin första restaurang i Hoi An i Vietnam, då som ende svensk. På den tiden hade Hoi An cirka 40 000 övernattningar inom turism. 2017 låg det på 2,2 miljoner övernattningar och antal invånare hade fördubblats.

– Det har skett en explosion av turism och business där. Förr var det en fantastisk stad, men som kock och restaurangägare var du till slut tvungen att hålla dig redo för tio gäster – eller 200, vilket var tufft, säger Carl Andreason.

Därför funderade han och familjen under några år på en flytt hem till Sverige. Mycket för att barnen, 11 och 15 år, även skulle få möjlighet till bättre utbildning. Förra våren gick flyttlasset och sedan dess har de alltså planerat för de nya restaurangerna.

– Jag har sedan jag var 17 år och började som kock i Hunnebostrand velat ha min fiskrestaurang. Jag har ju också drivit en i Saluhallen, men den här kommer inte ha samma koncept. Lite modernare, finare, det ska kännas lyxigt när man kommer in. Jag skulle inte säga fine dining, men hög kvalitet, säger Carl Andreason.

Även Hoa Thi Nguyen är laddad. Hon har landat bra i sitt nya svenska liv.

– Jag gillar vädret här, det är mer behagligt än i Vietnam, säger hon.

Hon gick med på en flytt med ett krav – att de öppnar två restauranger. Hon ansvarar mer för Uppsala Banh Mi, som alltså blir asiatiskt, street food-inspirerat.

– Vi har jobbat tillsammans i Vietnam och det blev fight om knivarna i köket då, säger Carl och skrattar. Nu hittade vi den här lösningen med två restauranger som ligger nära, där vi naturligtvis hjälper varandra – men separerar knivarna.

Carl Andreason och Hoa Thi Nguyen

Bor: Nästan granne med de nya restaurangerna, i en lägenhet i Fålhagen.

Bakgrund: Carl är uppvuxen i Uppsala. Drev Ängby krog i Knivsta i början på 90-talet och senare Fisk- och skaldjursbrasseriet i Saluhallen. Startade sin första restaurang i Vietnam 2001 och har drivit egen restaurang tillsammans med Hoa.

Aktuell: Öppnar restaurangerna Uppströms Fisk & Skaldjur och vietnamesiska Uppsala Banh Mi i Kvarnen-gallerian. Har tillträde den 1 augusti, beräknar öppna Uppsala Banh Mi när skolorna börjar. Ett par veckor senare öppnar fiskrestaurangen Uppströms Fisk & Skaldjur. Båda har öppet dag och kvällstid.

Bolagsnamn: Fisk i Uppsala AB.

Anställda: Beräknas bli totalt sex, sju personer. ”Vi letar febrilt efter tre nyckelpersoner nu som kompletterar oss.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!