Kött kök & bar för en till synes undanskymd tillvaro en bra bit från krogtrendernas svängningar. Men de har sin publik ? och ett koncept de håller fast vid sedan snart ett decennium: välj din egen huvudrättskombination. Krogpatrullen har sagt det förut och medger igen: Att själv välja tillbehör till köttet är inte vårt favoritkoncept. En kunnig kock som komponerar hela rätten går bättre hem. Men med det sagt är det smart att åtminstone en krog i stan kör ?välj själv?-temat. För älskar du kantarellsås till ?fel? sorts kött, ja då är Kött kök & bar ditt ställe. Vill du äta mycket av själva köttet likaså, eftersom menyn erbjuder extra stora portioner. Och den som inte vill välja själv kan alltid fråga efter kökets rekommendation i stället.
På förrättsmenyn finns dock inga tillval och Krogpatrullen sveper med glädje i sig en Oxfilécarpaccio med tryffelvinägrett, sparris och parmesan (99 kr), där oxen smälter i munnen och de gröna bladen doftar fint av tryffel. Den klassiska förrätten Sniglar provençale (89 kr) är kul på menyn, men smakar för karaktärslöst. Man saknar ordentligt med smör och dessutom kunde man med fördel ökat vitlöksdosen ännu mer, samt låtit ett snofsigare bröd följa med. Likaledes klassiska Toast Skagen (99 kr) saknar också stuns. Som det är nu känns en hundring lite dyrt för okej räkröra på smörstekt formbröd.
Men nu till kronan på Kött kök & bars verk ? själva köttet. Patrullen beställer oxfilétournedos och bearnaise (289/369 kr för normal respektive stor portion inkl sås och tillbehör) och får in oxfilén utmärkt tillagad efter beställningen medium/rare: genomrött och utan att ha stekts under stress. Bearnaisen liksom tillbehöret mozzarellasallad smakar fint, den fräscha salladen gör sig perfekt till den tyngre kött- och såskombinationen. Något sämre lyckas man med Hjortinnanlår (269/355 kr). Köttet är förvisso vällagat, men hjortsmaken drunknar helt i den vinsås med blåbär och lingon som köket rekommenderar. Potatisgratängen till är tyvärr inte stadens piggaste gratäng.
På menyn finns också en fisk, nämligen Halstrad röding (189/249 kr). Fisken kan egentligen knappt kallas halstrad, men tillagningstiden är i övrigt perfekt beräknad ned till sekunden. Med tanke på det känns det trist att bli rekommenderad en kantarellsås, som i sig är välsmakande, men precis som i fallet med blåbärssåsen tar tallriken i anspråk på bekostnad av den egentliga huvudrollsinnehavaren. Tillbehöret västerbottenpuré är däremot en höjdare, len och fin, gräddig men inte för smörig.
Efterrätterna är passande nog nätta. Vitchokladmousse med persikoterrine (85 kr) är en klick mousse plus en gelékub med persikobitar och lite mandelflarn. Inte så jätteupphetsande, men sött och gott. Kött kök & bars Creme brulee (85 kr) serveras med rabarberglass, inkokt rabarber och vaniljsmulor. Under det rekordtjocka täcket finns en översöt crème brûlée, som helt överglänses av de fina rabarbertillbehören.
Miljön på Kött kök & bar är oväntat trivsam trots en halvdant övertäckt tegelvägg och andra skavanker. Och de kan sitt kött. Men ett par överraskningar hade inte skadat bland alla klassiker och såsvurmen går lätt till överdrift. Ett gott tillbehör ska ju berika rätten ? inte dränka den.
SNABBGUIDE: Kött kök & bar
Väderkvarnsgatan 12
018-135055
www.restaurangkött.se
Passar för: Köttfantasten, och den som helst vill komponera sin egen huvudrätt.
Prisläge: Trerätters utan dryck (exempelpris): 450 kr för en person. Eftersom köttet är huvudnumret finns inga riktiga lågprisval bland huvudrätterna, utan prisnivån är jämn.
Övrigt: Köket flamberar så att gästerna kan se, vilket är en kul detalj.