Under tisdagen skrev restaurangägaren Alessandro ”Alex” Khachatryan på ett avtal med Uppsala kommun om att driva restaurangen på Skarholmen. Kontraktet gäller i tre och ett halvt år.
– Jag kommer satsa stort därute och vi ska ha öppet tolv månader om året, säger Alex Khachatryan som även ska driva ett mindre kafé i byggnaden.
– Kaféet kommer vi att öppna så fort det går, kanske inom en vecka. Det enda vi väntar på är ett serveringstillstånd, säger Alex Khachatryan.
Inredningen i restaurangen ska han däremot låta bygga om en del. Planen är att lokalen ska se ut som en äkta italiensk restaurang när allt är klart.
– Det ska kännas som att komma in på en fin restaurang vid Amalfikusten, vi ska ta vara på det sjönära läget även i vår meny, säger Alex Khachatryan som också kommer fortsätta att driva Trattoria Alessandro på S:t Persgatan i Uppsala.
– Ja, där har jag mitt hjärta. Den restaurangen stänger jag inte.
Kommer du behöva anställa mer personal?
– Ja, jag har redan fått tag i en hovmästare till Skarholmen. En köksmästare med flera följer med från min tidigare restaurang. Men vi behöver mer personal eftersom det blir cirka 10–15 personer som ska arbeta på Skarholmen, säger Alex Khachatryan.
I september planerar han att ha en grand opening med operasång.
– Och på vintern tänker jag mig att vi ska ha brasor tända så att de som åker skidor och skridskor i området kan komma in i värmen och ta ett glas rödvin här. Vi planerar även att arrangera bröllop och andra fester samt ha italienskt julbord i december, säger Alex Khachatryan.
På Uppsala kommun är man glada över att restaurangen nu får liv igen. I höstas köpte kommunen byggnaden med inventarier för 14,5 miljoner kronor. Dessförinnan hade restaurangen gått i konkurs flera gånger.
– Vi köpte byggnaden för att vi vill utveckla Skarholmen och öppna upp området mer för Uppsalaborna. Nu har vi full rådighet över området och den som driver restaurangen blir hyresgäst vilket kan göra det enklare att få restaurangverksamheten att gå ihop, säger kommunalråd Erik Pelling (S).
Kommunen anlitade en mäklare för att få tag i en restauratör. De fick fem intressanta svar och blev positivt överraskade över intresset, enligt Pelling.
– Nu har vi valt en seriös och folklig restaurang som vi hoppas Uppsalaborna kommer att uppskatta, och som har schyssta villkor för sina anställda genom kollektivavtal och liknande, säger Erik Pelling.