Hambergs fisk

När vi numera vet att fisk som fångas i Nordostatlanten fileas i Kina och skeppas fryst och omfryst i mer än fyra tusen mil innan den hamnar på våra tallrikar, känns det tryggt att se Jan-Christer Hamberg stå med filékniven vid fiskdisken några meter från vårt bord.

Restaurang2006-04-11 13:15
Det stärker bara genialiteten i hela Hambergs koncept ­en renodlad fiskkrog, inrymd i en fiskaffär och med läge mitt i Uppsalas gamla kvarter vid vattenådern Fyris.
Många är de utmärkelser som förärats Hambergs Fisk genom åren och därför har man mycket att leva upp till. Men krogen sviktar inte. Trots fullsatt lokal ­ på Hambergs Fisk finns inte utrymme för att bara slinka in, här måste man boka bord till både lunch och middag ­ lyckas man hålla tempot uppe, och fisken kommer in perfekt tillagad.
Till detta kommer den franska bistrokänslan, med glada, rent av uppsluppna och skämtsamma servitörer, som gör allt för att vi ska trivas.

Husets delikatesstallrik (135 kronor) visar sig vara ett mycket trevligt sätt att smaka på Hambergs. En klick fräsch skagenröra omges av en ljuvligt lenrimmad skiva lax, lite gravlax, löjrom med mycket finhackad rödlök, en bit delikat laxpaté och en liten mild skiva provensalsk terrine. Lagom mycket och en superb aptitretare.
Den rostade fänkålssoppan med halstrade pilgrimsmusslor (125 kronor) är dagens förrätt och står därför inte på menyn.
Smaken är len, rik och gyllene, med finaste citronarom. Musslorna är varsamt och snabbt tillredda, men genomvarma som sig bör. Alltigenom en njutning för gommen.
Rekommenderad varmrätt denna kväll är den rimmade torskryggen med fänkåls- och sötpotatispytt och dillskum (250 kronor). Det visar sig vara en mycket generöst tilltagen bit av finaste torsk, optimalt tillagad och exakt rätt saltad, och ovanpå tronar en färggrann pytt och till det en krans av dillsmakande skum. Läckert!

Uer (195 kronor), eller kungsfisk som den också kallas, serveras som ett par generöst stora filéer, perfekt gyllengult stekta och med en lite knaprig skinnyta. Filéerna har inte varit i pannan vare sig en sekund för lite eller för mycket. Vackert travade på en bädd av örtbakad potatis, med lite grönt och små smakintensiva tomater och svarta oliver därtill. Allt omgärdas av en perfekt kall bearnaisesås. En minnesvärd smakupplevelse.

Chokladtarte med bananglass (65 kronor) låter kanske i mastigaste laget efter så rikliga rätter. Men tarten är mer av en svampformad sufflé, luftig och lätt seg i hatten, men mjuk, nästan krämig i foten. Och varm ­ eftersom den är alldeles nylagad. Den hemgjorda, kalla bananglassen ackompanjerar smaksymfonin med absolut gehör.
Menyvalet halstrad madelainesandwich (65 kronor) förefaller en aning halsbrytande, men inte när den som på Hambergs serveras med rårörda björnbär och hallon och en smakrik vaniljsås. Härlig konsistens och ljuvliga smaker ­en underbar avslutning på en lysande afton i fiskbutiken.

Testpatrullen 7 april 2006

Öppet: tis-­lör 11.30-­22
Priser: förrätter 65­-165 kr, skaldjur 70­-490 kr, varmrätter 135­-250,
efterrätter 35­-65 kr
Inriktning: fisk- och skaldjur
Bonus: För gourmand som gourmet. Plus läget och stämningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!