Guldkanten

Det är lika bra att säga det direkt: restaurang Guldkanten är en strålande upplevelse. Bättre än så här blir det inte i Uppsala just nu, skriver krogpatrullen.

Foto:

Restaurang2008-04-18 00:01
Guldkanten har sedan starten fått flera utmärkelser. När därför Guldkanten i höstas fick ny ledning i köket skapade det viss oro. Låt oss då slå fast att guldglansen består.
Det är inte billigt, men inte heller så dyrt om man nöjer sig med tre rätter, åtminstone inte jämfört med vad du får och vad det kostar på många andra ställen.
Förrätten löjrom Kalix (175 kr) är en härlig uppvisning av syra och sälta i kombination. Kalixlöjrom, lättrökt röding och blomkål har funnit en lysande danspartner i en citruskräm. En cigarr med blomkålskräm och en avokadoterrin bjuder feta inslag till rätten.

Förrätten kalvbräss (165 kr) tar oss till nya höjder med friterad kalvbräss, karljohansvamp i tepåse (humor!), skivad sommartryffel, ramslök och tryffelte. Det är troligtvis den godaste rätt som serveras i Uppsala just nu. Vid serveringen överhälls tallriken med tryffelte och gästen inandas ett parfymerat moln som man aldrig vill släppa ut.
Halstrad mälargös (255 kr) är inte bara en huvudrätt utan ett konstverk skapat av ett kocksnille. Gösen är oklanderligt tillredd och serveras med en förförisk och silkeslen pepparrotssås. Små klickar med avrugakaviar (rökt skarpsillsrom), syltade kantareller, ärtor och sjökorall gör att rätten slåss om en toppplats på menyn.

Konkurrensen blir hård från renfilé (275 kr) på upploppet. Renen har bakats vid låg temperatur i ugn till mörhet och bibehållen röd kärna, här originellt serverad med crustvete, långpepparsky, smörstekt gnocchi, späda grönsaker, pärllök och bacon. En sann njutning.
Till samma nivå når inte riktigt gris­sidan som långsamt kokats i eget fett (205 kr), som serveras med surkål, rotsellerikräm, reducerad maltsås och anklever rullad i kummin och kavring. Ett virrvarr av smaker ros dock hem galant, men det rekommenderade vinet går något ut över griseknoen.
Menyns osträtt (105 kr) består av en perfekt mogen Brillat savarin med betor, fruktbröd och alltid närvarande tillbehöret fikon. Gott, men lite fantasilöst.
Choklad tri colore (115 kr) är en ljuvlig nougatbakelse som får friskt sällskap av blodapelsinsorbet, apelsinsallad, mynta och choklad.

Desserten glasrabarber (115 kr) serveras med små indränkta bakverk, rabarbersorbet och karamellyoghurtpudding. Här dyker väl menyns enda dipp upp. Karamellyoghurtpuddingen påminner i det närmaste om en gummibatong med på tok för mycket gelatin i. Ett glas sött Chenin Blanc blir direkt bittert till desserten.
Ett antal av dessa rätter intas lämpligen via någon av de arrangerade menyerna. Vinpaket för 625 kronor till menyn får ses som ett rätt bra pris då det hälls oblygt i glasen, men vinrekomendationerna är inte helt genomtänkta.

krogpatrullen
Guldkanten 080418
nio poäng = utsökt
Adress: S:t Eriks torg
Kontakt: 018- 15 01 51.
saluhallen@svenssonskrogar.se

Inriktning: Svensk gastronomi på hög nivå. Hit går man för att fira eller för representation.

Prisvärt?
Förrätter (160- 175 kr), varmrätter (205-275 kr), desserter (105-115 kr). Trerättersmeny 495 kronor, sexrättersmeny 795 kr. Inte billigt men tre rätter för under 500 kr är värt varenda öre.

Atmosfär:
Sval elegans som hållit några år. Strålande utsikt över ­Fyrisån vid fönsterborden. Men nog borde finkrogen ha egen toalett.

Service:
Trevligt mottagande, bra presentationer av rätterna utan stärkkrage. Viss varning för underbemanning.

Hemsida:svenssonskrogar.se. Aktuell meny finns tillgänglig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!