Årets kafé 2013: Güntherska
Motivering: ”På det kungliga hovkonditoriet är det smak och finess som regerar.”
– Åh vad kul! Wohooo! Det här är det vi jobbar för, säger Anne Landing.
Güntherska har funnits i familjens ägor sedan ett par år bara. Ändå är det andra året i rad som priset för bästa kafé kammas hem.
– Helt underbart, superkul! Framför allt att hålla kvar priset betyder jättemycket.
Framgångsreceptet tror hon är att allt de gör är hög kvalitet. Exempelvis jobbar man inte på det traditionella sättet med att kliva upp i ottan för att baka dagens bröd och godsaker. Här, liksom på systerbageriet Forsa, bakas det kontinuerligt och fylls på fram till stängning. Det tror ägarna skiljer dem från många andra.
Stora delar av familjen är samlade när representanter från UNT kommer för att dela ut priset. Stolta medarbetare och familjemedlemmar radar upp sig och det är svårt att undgå att detta är ett kvitto på deras hårda jobb. Och nu väntar skumpa för hela styrkan.
Energin fullkomligt sprudlar inne på kaféet och den ena framtidsvisionen efter den andra bubblar ut.
– Det här är fantastiskt kul. Vi vill förnya oss hela tiden. Det måste hända något, annars stagnerar man, det är aldrig bra, säger Claes Landing.
Framöver hoppas man kunna få utnyttja innergården, utöka uteserveringen och ha singer/songwriter-kvällar. Bland annat.
– Vi är ju entreprenörer också, vi vill utveckla verksamheterna hela tiden, säger Anne Landing.
Årets lunch 2013: Dwell
Motivering: ”Dwell slår stans alla bufféer på fingrarna med hetta, påhittighet och en frisk fräschör.”
– Va!? På riktigt? Har vi vunnit? Wow!
Frågorna var många men handlade alla om samma sak. Harsha Disanayaka som tillsammans med sin fru Fiona Disanayaka äger Dwell, kunde inte tro sina öron. Deras restaurang serverar Uppsalas bästa lunch.
– Vi är som en stor familj här, det är deras hårda jobb som gör att vi vinner, säger Harsha, och slår ut med armen mot personalen som står bredvid när UNT kommer på besök med vinnardiplomet.
Srilankesisk buffé har fått Uppsalaborna att fylla lunchkrogen till brädden under drygt ett år. Sannah Sjöström är den som chefar över personalen och håller ställningarna när inte Harsha på plats. Hon berättar att de bara använder färska råvaror, aldrig fryst och aldrig halvfabrikat. De torkar sina egna kryddor och planen är att börja odla egna grönsaker.
De försöker hålla variation på bufférätterna och det är viktigt att gästen blir överraskad med nya maträtter varje dag, förklarar Harsha Disanyaka.
Årets uteservering 2013: Picnic
Motivering: ”Med stans mest udda bar på den grönaste av ”gräsmattor” blev Picnic en skön oas i betongen.”
Stora parasoller, konstgräs och en importerad gammal grönsaksbil från sextiotalets Frankrike som agerade portabel bar. När allt var klart åkte skorna av direkt för att känna gräset mellan tårna.
– Så jäkla roligt, jag blir nästan lite tårögd. Vi har kämpat hårt och hade verkligen hoppats på att få vinna, säger Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör Sas Radison och skapare av uteserveringen tillsammans med Robert Mentzer.
Inspirationen kommer främst från Bangkok och Asien i stort, men visionerna slutar inte här. Precis som i fjällen ser de framför sig en uteservering året om med isbar, fällar och stora eldar.
– Vi ska bli ännu nöjdare 2014, säger Robert Mentzer.
Årets hederspris 2013: Katalin Varga
Motivering: ”Med enormt hjärta och passion har hon fått Uppsalas nöjesgryta att bubbla av musik, kultur och folklig trivsel. Många är de skummande sejdlar, vibrerande världsartister och mustiga gulascher som passerat genom hennes kök.”
Musik, musik, musik. Det är nästan allt hon pratar om, Katalin Varga – denna uttrycksfulla, passionerade kvinna som ägnar sitt liv åt sin business.
Hon är nästan förvånad själv över sin energi och ställer en retorisk fråga rakt ut om hur hon får till det när hon ändå jobbar uppåt 13 timmar per dag.
– Tack! Oj vad fint skrivet i juryns motivering, säger hon när hon får diplomet.
Det betyder mycket att få det här priset, berättar hon. Ibland kan det behövas lite uppskattning, att driva den här verksamheten är en berg-och-dalbana. Och så beskriver hon sitt liv i stort. Men hon skulle aldrig vilja byta ut det.
– Det är obeskrivligt roligt, men också obeskrivligt tungt.
I hennes bar som bär hennes namn har världsartister varvats med okända och lokala talanger. De är många som har satt sin fot på Katalin, både på gamla stället på Svartbäcksgatan liksom i det ”nya” godsmagasinet vid stationen. Hon berättar anekdoter från spelningar och möten med gamla jazzlegendarer till hur Robyn drog fullt hus tre år i rad i början av 2000-talet. Katalin Varga verkar ha träffat alla de stora och ännu fler av de små. Och det är just de mindre och okända som driver henne framåt:
– Det är det viktigaste, att få hit 150 personer för att lyssna till något som ingen känner till ännu. Man ska bli överraskad.
Årets bar/pub 2013: Stationen
Motivering: ”Stationen plockar poäng som stans punktligaste barhäng. Och med en uppslutning som gör att man lätt glömmer sin anslutning.”
En spontanapplåd bryter ut när priset utannonseras.
- Det här är jätteroligt, det är det vi jobbar för, säger Cecilia Gustafsson, hovmästare på Stationen.
Tack vare läget, alldeles intill Resecentrum, kommer det hit alla möjliga typer av människor. Allt från bröllopsdagsfirare till resenärer som väntar på ett försenat tåg, förklarar hon.
- Det är en fantastiskt härlig stämning här, säger Denise Löfgren som jobbar som bartender.
Just stämningen är något de återkommer till flera gånger. Och kanske är det just den som berusar gästerna till den grad att de kommer tillbaka även när tågen går i tid.