I krogvärlden svänger det snabbt och vad som händer näst är svårförutsägbart. År 2008 öppnade Oasia och asiatisk crossover var stans nya heta. Maten, framför allt de mindre rätterna, fick Krogpatrullen att fnissa av glädje och Oasia vann UNT:s guldkaja i kategorin Årets nykomling. Sedan dess har tre och ett halvt år gått. Barhänget har blomstrat, samtidigt som Oasia fått konkurrens av Jay Fu’s. En nystart är klart på sin plats, särskilt som man i ärlighetens namn inte behöver trängas för att få bord på Oasia just nu.
Oasias recept på nystart är småvågat, men fullt rimligt. Ut med trerätters, in med dim sum-upplägget. Menyn har blivit både rolig och fantasifull, med rätterna indelade i tre kategorier, där de vegetariska är lika många som de i övriga kategorier. Och när man säger plockmat så menar man verkligen plockmat. Rätterna är små och pilliga – ibland för pilliga, tycker delar av patrullen.
Mitt i fantasirikedomen visar sig det enkla ibland funka bäst. Laxsashimi med gurk- och wasabisorbet (55 kr) är i toppklass. Ankrullen (55 kr) är en snofsigare tolkning av en tunnbrödsrulle, stinn av ankkött och med en fin gnutta hetta. Grissida med kål och inkokta päron (59 kr) är utmärkt i kombinationen av konsistenser och smaker, med sitt lena kött i en lagom kaxig hoisinliknande sås. Det är givetvis också lätt att gilla dumplings (59 kr med fläsk/55 för veg kr), i synnerhet de med fläskfyllning vars smak verkligen blommar ut gommen. Långbakad kungskrabba (69 kr) är liten men utmärkt. I en tugga är den lyxiga godbiten borta.
Bland flopparna – för det finns några sådana – märks hotpot med tonfisk, selleri och nudlar (59 kr). Fiskbitarna göms i en trång skål och anrättningen får ingen särskild smak av buljongen som hälls över. Det känns mest överjobbat. Pak choy med tapioka (45 kr) är rolig i teorin, där kålen simmar bland vackra tapiokapärlor. Men den diskmedelsliknande bismaken går inte att komma ifrån. Ceviche på pilgrimsmusslor med gazpachosorbet (55 kr) lämnar patrullen med intrycket att den roliga sorbeten var bäst på egen hand.
Att alla rätter verkligen är små på Oasia är dock en sanning med modifikation. På menyn gömmer sig tre större rätter, avvägda för att delas på för två personer. Stekt flankstek med rödvinssås och mango chutney (549 kr för två personer) serveras med sesamstekt potatis och tre sorters såser. Köttet är mört, rejält tilltaget i mängd och fungerar bra ihop med tillbehören. Men det känns ändå som ett småtråkigt val i stället för plock.
Efterrätterna är perfekta för den som inte bara tycker att sötsaker ska vara söta. Munkar med äpple och vaniljsås (55 kr) får patrullen att gå upp i brygga, med sina minimunkar med en rejält syrlig äppelmosfyllning, rullade i kanelsocker. Också choklad, hallonsorbet och lakrits (65 kr) har en fin udd av syrligt och en lagom blygsam mängd lakrits. Med sin nya meny går Oasia i hård kamp mot stans plockrättsställen – men för att gilla det här får man inte vara rädd för pilligt och arbetat. Det är förstås riskfyllt när smakupplevelsen inte lever upp till ambitionen, men för det mesta är dim sum på Oasia en fantasifull upplevelse för den som inte vill nöja sig med tre rätter.
Snabbguide Oasia
Drottninggatan 9
018-60 05 00
www.oasia.se
Passar för: Smårättsfantasten och Asienfantasten.
Kök: Asiatiskt, dim sum, plockrätter.
Prisnivå: Smårätter för 30–69 kr/styck.
Prisvärt: Ja. Oasia håller bra priser i jämförelse med andra ställen i plockmatskategorin.
Övrigt: Elegant miljö – i stort oförändrad sedan starten – med mörkt trä och vackra lampor.