Det är ett par år sedan restaurang East West och Atlantis blev Gillet Brasserie & Lounge och fick en loungeavdelning med röda plastdraperier vid baren. Då var krogpatrullen där, och konstaterade att det blåste franska vindar genom lokalerna.
Hösten 2010 fläktar det i stället från Asien och krogpatrullen gör ett återbesök. Restaurangen är milt omstajlad. De röda draperierna är borta och stora lampor med skärmar i modell sotiga pepparkaksfigurer är det stora blickfånget. Det är klart trevligare.
Menyn är kort sagt tokbred. Förutom det asiatiska inslaget finns svenska klassiker och enklare rätter som hamburgare och fish’n’chips. Och så lite pasta på det. Det kan tyckas splittrat men det funkar. Både hotellgäster och andra kan helt enkelt välja att äta något litet, eller gå loss på en trerätters. Helt billigt blir det dock aldrig.
Bland förrätterna väljer krogpatrullen musslor (85 kr för liten portion), som har fått Gillets asiatiska behandling och simmar i en sås av kokosmjölk, koriander och curry. Currysmaken känns i och för sig mest svenneretro, men det gör inget när det blir så smakrikt och fint mot blåmusslorna.
Gillets gravade lax (85 kr) är en pikant variant. Den snapsmarinerade laxkuben står som ett torn på tallriken och flankeras av fänkålsstrimlor och tjocka svarta streck av lakritsgelé. Det är ett kul inslag, men mest visuellt, lakritsen blir fort för dominerande. Eftersom det är svampsäsong erbjuder köket också en fin liten svampsoppa (65 kr) med karljohan och champinjoner, där den ljuva smaken förstärks av tryffel.
Bland huvudrätterna serveras ankbröstet (240 kr) honungsindränkt och lätt rodnande med kålgrönsaken bok choi. Kålen saknar lite knaprighet och rätten känns enkel till det höga priset, men behöver annars inte skämmas för sig. Patrullen har också något svårt att uppskatta konceptet ”välj tillbehör själv”, som gäller delar av huvudrättsmenyn.
Torskfilén (230 kr) är inbakad i ett täcke av potatis och ansjovis och ser nästan ut som den sorts fiskgratäng som ligger travad i närmsta frysdisk. Men skenet bedrar. Torsken är saftig och ansjovissmaken alldeles lagom tydlig. Klassikern biff à la Rydberg (195 kr) är inte helt billig, men köttet är perfekt och den rivna pepparroten en alldeles lagom stark kontrast till den äggomslutna potatisen.
Bland efterrätterna är det ännu franskt som gäller. Jordgubbar mille feuille (75 kr) är en stilfull bakelse som inte går av för hackor. Jordgubbarna, vaniljkrämen och smördegsplattorna som smakar så bra i sig att tillbehören glass och ett par hallon känns ganska överflödiga. Den franska äppelkakan (75 kr) är elegant och milt bakad, med glass och en intensiv kanelsås till. Chokladtårta med kola- och jordnötsskorpa (75 kronor) är en habil skapelse, där man får mest utbyte av att ta en rejäl skopa av de cointreaumarinerade apelsinklyftorna och grädden till tårtan, vars chokladton annars är väl blygsam.
Franskt, svenskt, eller asiatiskt, Gillet Brasseri & Lounge är inget dumt ställe. En middag där kan bli en enklare eller lyxigare upplevelse - allt efter hur man själv vill ha det. Det är sympatiskt och förtjänar att fler väljer Gillet för en middag än för helgens smörgåsbordsbrunch.
Gillet - mer än bara brunch
GILLET BRASSERIE & LOUNGE. Gillets lokaler är nyfixade och menyn är tokbred. Krogpatrullen äter vackert upplagd mat med asiatisk twist och är nöjda.
Foto:
Gillet Brasserie & Lounge
018-681890
Clarion Hotel Gillet, Dragarbrunnsgatan 23
Inriktning: Meny med bredd, från svenska klassiker till franskt och svensk-asiatiskt. Avancerade finkrogsuppläggningar.
Miljö: Avspänt och luftigt i gråskala. Ofta lugnt.
Service: Pigg i inledningen, sedan något långsammare.
Prisläge: Medel. Förrätter: 85–110 kr. Huvudrätter: 155–265 kr (mindre pastaportioner från 85 kr). Efterrätter: 75–85 kr.
Hemsida: www.clarionhotelgillet.se/restaurang_uppsala.aspx
(extern länk).
Övrigt: Portionerna är halvsmå och gör plats i magen för trerätters.