Gastropub öppnar i Uppsala

I mars öppnar Bryggeriet Ångkvarn - en kombinerad restaurang och pub där ölen serveras direkt från jästanken.

Foto:

Restaurang2016-02-10 11:47

Vid Vretgränds ände mot Fyrisån har restaurangen Sju helvetes gluggar varit stängd för renovering sedan mitten av december. I mars slår lokalerna upp dörrarna under nytt namn och nytt koncept.

– Som tidigare kommer det att finnas en restaurangdel och en pubdel. Men nu kommer det även att finnas ett bryggeri där vi gör vår egen öl. Vi har tagit bort egentligen varenda vägg som inte håller upp huset, lyft taket och satt in ny belysning, nya möbler, ny bardisk och nytt kök, säger Erik Bennbom som tidigare drivit restaurangen.

Idén att starta ett eget bryggeri fick fäste hos Erik Bennbom sedan hembryggare och småbryggare från olika håll upprepade gånger presenterat idén för honom. Uppenbarligen fanns det en efterfrågan.

– Jag har inte kunskapen själv men vad fasen, tänkte jag, finns den där ute måste jag ju utnyttja den.

En av de som besitter kunskapen är Per-Erik Alm som går in som bryggmästare och delägare i verksamheten. Han kommer senast från Näs gårdsbryggeri i Östergötland och har en bryggmästarexamen från Edinburgh i Skottland i grunden.

Konceptet med en pub där ölen serveras direkt från jästanken är ganska unik, menar han.

– Bryggeriet Ångkvarn kommer att vara en mötesplats för att prova och diskutera olika öler. När vi öppnar är tanken att vi kanske har fem öler, sedan kommer vi att byta ut efterhand och presentera nya sorter. Från ljus lager, till stout, till alla möjliga ölstilar.

När Bryggeriet Ångkvarn öppnar den 4 mars kommer ölen i startfasen att bryggas på annat håll, innan det egna bryggeriet står helt färdigt. För den nyfikne går det att provsmaka ölen redan i februari på Uppsala Beer & whisky festival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!