Flärdfull italienare håller stilen

Krogpatrullen trivs alltjämt fint på restaurangen som bär den finske arkitektikonens namn.

Inte någon sedvanligt rustik italienare. På Aaltos blundar man inte för guldfärg och byster.

Inte någon sedvanligt rustik italienare. På Aaltos blundar man inte för guldfärg och byster.

Foto: Staffan Claesson

Restaurang2015-10-09 05:00

När Aaltos öppnade för drygt två år sedan var det ingen stramt funktionalistisk nordisk historia. Snarare ett mustigt italienskt renässansparty. Med byster och guldfärg därtill var det barocka intrycket nära. Men friskt vågat är mer än hälften vunnet, tyckte patrullen då – och gör det alltjämt. Atmosfären känns fortfarande uppiggande och menyn är föränderlig. Svenssons krogar har en fin trippel med Jay Fu, Stationen och Aaltos.

En given start på kvällen är "piatto superiore", en tallrik med ett urval av Aaltos förrätter (160 kr per person). Tonfisk, gräddfylld mozzarellaost, bruschette, bakade tomater, krutonger med mera. Allt smakar fint, men presentation är kanske lite trist då allt ser likadant ut med en rejäl hög grovriven parmesan som täcke. Är det någon rätt som man definitivt bör ta in solokvist så är det råbiffen som är härligt len och omfamnad av en pikant parmesanmajonnäs (130 kr).

Själva menyn är överlag trevligt plockig till sin karaktär, präglad av den traditionella italienska middagsindelningen. Aaltos "primi piatti" är idel pasta som kan fås i både liten och stor portion. Patrullen gillar särskilt "fusilli giganti" med pilgrimsmusslor, blåmusslor och zucchini i vitvinsås. Rund och mullig i smaken med en udd av chili, som pricken över i:et ett kanderat citronskal (120/189 kr).

Den som vill ha något festligt som huvudrätt bör inte tveka inför den dignande rätten "Tavola griglia" (295 kr) där pilgrimsmussla, lax och tonfisk kommer in på en liten kolgrill med en kvist rosmarin som sprider sin doft kring bordet. Till det saffransrisotto, gremolatagrillade grönsaker och parmesan. En fräsch rätt, som varit ännu bättre med något krispigt tillbehör. En annan trevlig sak med Aaltos är att menyerna ändras och att det även dyker upp tillfälliga rätter som ofta håller god klass. Patrullen har bland annat fått en fin griskind som gott och väl kunde få ta en ordinarie plats.

Efterrätterna är sympatiska. Deras tiramisu serveras i en rund portionsform och de snålar inte på vare sig espresso eller likör. Mäktigt i längden, precis som det ska vara. Föredrar man en snäll och uppfriskande avslutning passar till exempel citronsorbeten (35 kr/kula) utmärkt: sötsyrlig och med en aning bitterhet. Aaltos är med andra ord alltjämt en lite flärdfull och välsmakande italiensk utflykt.

Aaltos

Adress: Sysslomansgatan 14

Telefon: 018-10 09 08

Hemsida: www.aaltos.se

Kök: Italienskt.

Passar för: Alla som gillar italiensk mat med knorr.

Prisnivå: 460 kr exempelpris för trerätters utan dryck (medelpris beräknat på för-, varm- och efterrätter). Pasta för 115–150 (halvportioner) resp 189–295 kr.

Prisvärt: Relativt, men en del rätter springer i väg väl högt. Det är emellertid stor prisspridning så man kan välja efter plånbok.

Övrigt: När det är säsong har Aaltos en populär och mysig uteservering som extra bonus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!