I början av maj dömdes en tidigare entrévärd på Terrassen för att ha misshandlat tre gäster vid tre olika tillfällen under 2020. En kollega till entrévärden vittnade i domstolen om att mannen vid ett tillfälle angrep en gäst helt oprovocerat. Vittnet trodde att gästen skulle dö, men entrévärden ska ha stått bredvid och skrattat.
Entrévärden dömdes till fängelse i sju år. Orsaken till det långa straffet är att han ingått i en knarkliga i Uppsala och utöver våldsbrotten fälls han för grova narkotikabrott.
Vem som helst kan kalla sig entrévärd vilket är stor skillnad jämfört med ordningsvakter som utbildas och står under tillsyn av polisen. Enligt Magnus Almerfors, som arbetar vid Uppsalapolisen med bland annat krogtillsyn, kan polisen inte stänga av entrévärdar som missköter sig.
– Uppstår problem kring en entrévärd för vi ofta en dialog med krogen. Det ligger även i krogens intresse att stoppa ordningsstörningar eftersom de annars kan få sanktioner av kommunen, säger Magnus Almerfors.
2021 fick Terrassen en varning av kommunen för att det var stökigt på restaurangen. Polisen hade flera gånger rapporterat att "kända kriminella grupperingar tagit stort utrymme på serveringsstället" och att ordningsvakterna hade svårt att få kontroll på bråkiga personer.
Ordningsproblem förekom även utanför entrén. Ansvariga för Terrassen svarade kommunen att man bland annat skulle anställa en extra ordningsvakt och vara mer konsekvent när gäster portades.
Terrassens ägare säger idag till UNT att entrévärden som nu dömts för misshandel fick sluta under 2020 i och med att man bytte vaktbolag.
Vilka bakgrundskontroller gör ni vid anställning av entrévärdar?
– Det har nog inte riktigt funnits så bra rutiner. Men sedan vi bytte vaktbolag 2020 har det skötts minutiöst. Chefen för vaktbolaget gör den kollen och bemannar, säger Terrassens ägare.
Enligt Magnus Almerfors är ordningsläget på och kring Terrassen idag bättre. Han säger att det även gäller utanför de båda andra närliggande restaurangerna på Drottninggatan, Blue och Magnussons. Han menar att den positiva utvecklingen hänger samman med att staket satts upp vid de tre krogarna. Numera går gästerna in i en form av hage som separerar de tre krogentréerna.
– Tidigare var det rörigt med spring mellan köerna, men idag är köerna strukturerade, anser Magnus Almerfors.