En trevlig peruansk avstickare

Krogpatrullen tar sig till Kvarntorget och hittar en liten bit av Peru.

Vid Kvarntorget hittar du den peruanska restauragen Mama Pacha.

Vid Kvarntorget hittar du den peruanska restauragen Mama Pacha.

Foto: Pär Fredin

Restaurang2015-11-06 05:00

Det småtrendiga peruanska köket har till slut fått spelrum på Uppsalas krogplan. Något otippat är hemmaarenan belägen vid Kvarntorget. Lokalen är liten och rymmer gott om kitsch – drömfångare, kopparkärl, panflöjter, färggranna tyger – men det fungerar ändå på ett ombonat charmigt vis. Bästa sittplatsen är i ena hörnet där man kan sitta upphöjt på en filtklädd bänk och blicka ut över restaurangen. Servicen är blyg men vänlig. Det är ganska ofta som tallrikar inte dukas av och försyntheten kan göra även gästerna lite osäkra. Men i det stora hela är atmosfären väldigt avspänd och mysig.

Det peruanska köket har influenser från i stort sett hela världen. Såväl asiatiska, som afrikanska och självfallet spanska inslag finns. Potatis är rotsaken nummer ett, och majs återfinns i de flesta rätter. Patrullen gillar förrätten Causitas (82 kr), en rätt bestående av två ”potatismosbollar” med en rejäl klick kycklingröra på ena och tonfisk på den andra. Båda med rostad lök som topping. De smakar snarlikt med pluspoäng för kycklingen. Sjäva potatisbollen är mycket mättande, men rätten känns ändå fräsch. En rätt att dela på, faktiskt. Och ett måste är givetvis ceviche. Denna peruanska paradrätt serveras i en mycket välsmakande version, med sötpotatis och två sorters majs. Riktigt härligt att äta denna lilla rätt, som ofta serveras lätt och elegant på finkrogar, på ett mer rustikt sätt. Chicharrones de pescado, fiskmjölsfriterade fiskbitar, är också läckra, serveras med citronmajonnäs (75 kr).

Bland huvudrätterna spretar det lite mer. Rätten Carcuela är en märklig upplevelse. Chilistekt nötkött eller kyckling (har funnits i båda versionerna, 152 respektive 139 kr) som kokas ihop med örter, jordnötter, choklad, kanel och torkad potatis. Doften är, ska vi säga, speciell. Delar av patrullen tycker till och med att den är oangenäm. Smaken är inte oväntat mycket intressant. Det blir lite sammelsurium över det hela, men en annorlunda matupplevelse. Betydligt mildare är Fideos de huancaina, en vegetarisk pastarätt med vattnig sparris och champinjoner. Huancainasås är en sorts ostsås som är vanlig och populär i Peru. Men det här känns mer som en vardagsrätt hemma än något man äter ute. Kycklinggrytan Aji de pollo (149 kr) innehåller gurkmeja och torkad chili (aji mirasol), samt valnötter. En helt okej rätt, om än oväntat mild i smaken. Bättre är Lomo saltado (178 kr), där den strimlade biffen är utmärkt - mör och fin. Serveras lite udda med både potatis och ris.

Bland efterrätterna hittar patrullen en rätt till som verkligen sticker ut, mazamorra - ett slags svart majskräm (72 kr). Den visar sig smaka snarlikt saftsås, och kommer med en klick ananasglass i mitten. Kul! Men vid en koll på Mama Pachas hemsida strax före pressläggning verkar rätten ha tagits bort ur menyn. Hoppas att den återkommer. Patrullen har även fått sig en god peruansk variant på creme caramel för 72 kronor.

Menyn är som sagt föränderlig, och det känns riktigt kul att Uppsala numera kan stoltsera med en peruansk restaurang där alla matintresserade kan få upptäcka för stan nya smaker. Priserna är klart humana, och maten ger ett rejält och hemlagat intryck, och det räcker långt även om det är främst förrätterna som ger anledning till att bege sig till Kvarntorget.

Mama Pacha

Adress: Nya kvarntorget 3

Telefon: 018- 24 25 78

Hemsida: mamapacha.se

Kök: Peruanskt.

Passar för: Den som vill prova ett kök som ännu inte funnits på Uppsalas krogkarta.

Prisnivå: 300 kr exempelpris för trerätters utan dryck (räknat på för-, varm- och efterrätter).

Prisvärt: Ja. Låg prisnivå och flera fina rätter. Huvudrätterna är inte deras bästa gren, men de kostar inte mer än 150 kr i snitt.

Övrigt: Mama Pacha har även byggt upp en trevlig liten uteservering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!