Den grekiska restaurangen Costas Taverna för en småblyg tillvaro i en pyttig lokal på Svartbäcksgatan. På sommaren lever restaurangen upp tack vare en härlig uteservering på bakgården, men också inomhus är det trivsamt: rustikt och utan onödig semesterkitsch. Faktum är att Krogpatrullen tycker att Costas borde ha en mer framträdande plats bland stans grekiska krogar. Gemytet, med surriga servitörer och iskall retsina, är en av anledningarna. Mezerätterna är en annan. Krogpatrullen ropar in ett urval av småplocket från menyn och myser åt att de är tydligt fräschare än konkurrenternas.
Bläckfiskringarna (65 kr) är frasiga och med perfekt spänst. Att köket hade glömt att salta dem var förstås ett riktigt minus, men ändå – frasiga ringar är inte så vanligt som man kan tro. (För lite salt visar sig förresten vara något av ett genomgående tema, vilket vi återkommer till.) Panerad saganaki (65 kr) är en rakt av mumsig rätt, med frasig panering och smakrik ost. Aubergineröran (63 kr) är i toppklass, med frisk smak och en elegant rökig ton. Musslorna (69 kr) är som de är, schysta men inte så väldigt spännande.
Huvudrättsmenyn innehåller idel grekiska klassiker. Moussakan (155 kr) får först patrullen att studsa av förväntning, den kommer nämligen in föredömligt ”icke-mosig”, man ser tydligt lagren av kött, potatis och aubergine och bechamel. Fint värre, men tyvärr är den knappt saltad alls och därför tunn i smaken. Psaronefri (159 kr), ouzoflamberad fläskfilé med fetaostsås, är en skaplig rätt, även om ouzoflamberingen inte satt några större smakspår. Fetaostsåsen är dock god till. Grillade vinmarinerade lammkotletter med vitlökssky (185 kr) saknar också den salt, dessutom är det annars möra köttet för genomstekt. Lite rosa ska ju ändå lammkött vara. Tzatzikin som serveras till är riktigt smaskig, men det räcker inte riktigt.
Restauranger på den mellannivå där Costas befinner sig brukar inte direkt briljera med sina efterrätter, men sånär som på en ängslig panna cotta är Costas efterrättsmeny riktigt trevlig. Silad yoghurt med valnötter och honung (49 kr) är en enkel och smaskig avslutning. Chokladkakan (60 kr) är ett mastigare val, en klassiskt kladdig kladdkaka av hemmatyp, med riktig vispgrädde till. Den lilla bakelsen kataifi (60 kr) är tunna degsnören runt en söt fyllning av hackad valnöt. Det avlånga nystanet passar med sin sötma fint till en kopp kaffe, och glass och grädde till friskar upp en smula.
Grekiska krogar är en fin tradition i stan, det finns många. Vilka som är bäst varierar mellan åren, men de fräscha plockrätterna tillsammans med den rustika trivseln gör att Krogpatrullen håller Costas högt bland konkurrensen. Bakom den blygsamma entrén finns en hel del charm att hämta.