Krogpatrullen har sagt det förut och vi säger det igen: Biztron har en av stans finaste kroglokaler. Det vackra ljusröda teglet, de stora fönstren och den generösa takhöjden – det är som upplagt för krogmys. Eftersom stället har fått nya ägare sedan i våras går Krogpatrullen tillbaka för att se hur det står till med det sköna stället i gathörnet.
Den som varit orolig för förändring kan vara lugn. Det mesta är intakt, i viss mån även menyn. Men man kan skönja en välkommen förfining av bistrokonceptet – Biztron har tidigare varit hyfsat spretigt i meny och anslag. (En bistro serverar traditionellt sett rustikare mat i en anspråkslösare omgivning än en finkrog.) Det som märks mest är en plötslig fäbless (eller ska vi säga "schwäche"?) för tysk mat, något som patrullen tycker är kul. De har visserligen helgarderat med andra klassiker som getostgratinerade rödbetor och fisk- och skaldjursgryta, men de tyska plockdelikatesserna, den tyska ölen och den mellaneuropeiska schnitzeln passar fint i sammanhanget.
Patrullen går loss på en "kalte platte" (105 för halv portion, 165 kr för hel) till förrätt, och det är en rejäl rätt också i sitt halva utförande. Tyska delikatesser i form av skinka, ost, syrade grönsaker och tallrikens höjdpunkt leverpastej serveras med grillat bröd. Det hade kunnat vara mer schvung i grönsakerna, men annars är det sehr gut.
Den dyrare Toast Pelle Jansson (135 kr) är en härlig förrätt med rå oxfilé med rödlök, löjrom och äggula. Köttet smälter i gommen och löjrommen blir till en frisk kittling. Det är nästan så att man blir sur när man upptäcker att det är bröd i botten och inte bara kött och åter kött.
Bland huvudrätterna lockar fläsklägg (225 kr). In kommer ett knaprigt lägg i sällskap med senap, surkål, en bit grissida, korv och potatispuré. Lägget är fint tillagat och purén riktigt god, men det blir väl salt i slutändan, bland annat för att rätten vilar i en mörk, salt sås.
Från grillen väljer vi lammytterfilé (245 kr), som serveras med caesarsallad, bearnaise, vitlökssmör och ett tillval av pommes eller potatisgratäng. Köttet är perfekt, rosa i mitten och ljuvligt mört och gratängen enkel och god. Men tillbehörsöverflödet är onödigt, man hade klarat sig fint på kött, smör och ytterligare en grej. Wienerschnitzel (198 kr) är ett utbankat köttstycke stort som en kontinent, med pommes och ett härligt kapris- och citronsmör till. Det är dock en miss att också detta kött vilar i en sås som gör paneringen blöt och trist i botten.
Efterrättsklassikern creme brulée (75 kr) har ett något för svårforcerat lager bränt socker, men är i övrigt klart godkänd. Varm chokladbakelse (98 kr) är en fin fondant med rinnigt inre som serveras med färska bär och moccaglass. Passionsfruktcheesecake (79 kr) är en skaplig avslutning, med bra passionston som främsta vapen.
Biztron håller stilen i det skikt precis under stans bästa krogar som de länge befunnit sig i. Att de inte tar ett steg upp mot toppen är dock egentligen helt i sin ordning – så länge de håller god bistroklass. Och det gör Biztron absolut.
Biztron
Smedsgränd 11 tel 018-10 66 80 www.biztron.se
Passar för … familjemiddagen, det stora sällskapet – men också för en dejt som inte ska kännas ansträngt romantisk.
Kök: Enklare bistrorätter, svensk husman, grillrätter.
Prisnivå: Trerätters utan dryck: 400 kr (exempelpris).
Prisvärt: Jodå. Men här finns rätter som känns aningen dyra för att kallas bistrokäk.
Övrigt: I våras tog samma ägargrupp som äger Plock och Edenbergs över restaurangen Biztron.