Elefant First bistro & bar
Hotellrestaurangerna är lätta att glömma bort. Elefant utgör dock en trevlig avstickare i stan, men köket håller inte klassen för de höga priserna, tycker Krogpatrullen.
Efter att ha tagit plats vid de trevligt dukade borden i den dunkelt belysta matsalen ger en snabb menygranskning vid handen att det finns en hel del mat att beta sig igenom och alltså inte bara små bistromunsbitar.
Att be om jordärtskockssoppan (105 kronor) är ingen dum idé: soppan är riktigt kraftig och fyllig i smaken, även om man varit väl frikostig med tryffeloljan som simmar i stora sjok på den mjölkskummiga ytan. En liten stekt brödbit med gravlax serveras till, märkligt nog med en myntakvist som sällskap.
Anrättningen sparris med tryffelaioli och "picklade" (alltså inlagda) rotfrukter är inte riktigt lika kul (110 kronor). Topparna på den lite för mjuka sparrisen är en aning sotiga och smaken påminner om brända popcorn. Rotfrukterna är okej, men något med mer fräschör skulle passa bättre.
Till huvudrätt anländer en skapligt saftig röding (225 kronor) på en bädd av grillad sparris, kallrökta laxstrimlor och spridda skurar med forellrom samt (puh) små sjöar med parmesansmörsås. Duktigt överlastat med andra ord, och mot slutet blir det så pass salt att vattenkaraffen töms på ett kick.
Hjortinnanlår med kantareller, vodkalingon och potatismos (245 kronor) är ingen succé, köttet är genomgrått och ganska torrt medan potatismoset har en unken bismak som för tankarna till pulvervarianten. De fadda kantarellerna försätter gomseglet i stiltje, men de vodkamarinerade lingonen är emellertid en härlig frisk, "svensk", fläkt.
Till sist: äppelbakelse med äppelbrunoise och vaniljbakelse (95 kronor) presenteras med en god kolasås ringlad över tallriken. Själva bakelsen är lite mesig i smaken och något äppelhack (brunoise är köksfranska för finskuret, små tärningar) hittar vi inte. Vaniljglassen är acceptabel. Samma glass serveras också med en härlig, varm mylta - hjortron sammanrörda med socker - för 95 kronor. Hjortronen är ljuvliga och håller sig varma i sitt lilla kar medan den stora bollen med glass, plus bleka men rätt goda jordgubbar, inte lyckas kamma hem lika mycket uppmärksamhet.
Att för ovanlighetens skull besöka en hotellrestaurang i sin egen stad kan vara en trevlig avstickare, men Linnés bistro håller kanske inte riktigt klassen utan skulle må bra av lite rappare tag både vad gäller kök, service och miljö. Och en sundare prissättning.
Elefant First bistro & bar
Adress: Skolgatan 45.
Telefon: 018-14 78 00
Hemsida: www.firsthotel.se/linne
Inriktning: Hotellrestaurang med bistromeny med enklare rätter samt à la carte.
Prisvärt: Inte särskilt. Levererar inte riktigt med tanke på prisnivån.
Atmosfär: Lite dunkelt ljussatt, fin dukning, men kan kännas lite folktomt beroende på gästläget.
Service: Nja, om det är andra, större, sällskap som behöver tas om hand i anslutande festvåning kan man lätt bli bortglömd.
Hemsida: First hotel-kedjans sajt ser ju bra ut, men ingen meny - den hittar man via klubben Oranges hemsida (www.orangeuppsala /elefant). Men menyn är inte uppdaterad.
Adress: Skolgatan 45.
Telefon: 018-14 78 00
Hemsida: www.firsthotel.se/linne
Inriktning: Hotellrestaurang med bistromeny med enklare rätter samt à la carte.
Prisvärt: Inte särskilt. Levererar inte riktigt med tanke på prisnivån.
Atmosfär: Lite dunkelt ljussatt, fin dukning, men kan kännas lite folktomt beroende på gästläget.
Service: Nja, om det är andra, större, sällskap som behöver tas om hand i anslutande festvåning kan man lätt bli bortglömd.
Hemsida: First hotel-kedjans sajt ser ju bra ut, men ingen meny - den hittar man via klubben Oranges hemsida (www.orangeuppsala /elefant). Men menyn är inte uppdaterad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!