Driver restaurang och studerar heltid

Ishrat Hossain och Junera Farheen studerar båda heltid. Vid sidan av studierna är de egenföretagare och öppnade nyligen en egen restaurang på Tunagatan.

Kvällsarbete. Oftast är Ishrat Hossain och hennes partner i skolan på dagarna och i restaurangen på kvällarna.

Kvällsarbete. Oftast är Ishrat Hossain och hennes partner i skolan på dagarna och i restaurangen på kvällarna.

Foto: Staffan Claesson

Restaurang2017-02-25 16:00

Det kan låta som ett omöjligt upplägg. Ishrat Hossain är 21 år gammal och studerar heltid till att bli biomedicinsk analytiker. Junera Farheen är 25 år gammal och läser masterprogrammet i nationalekonomi, även det på heltid. Båda två har ett intresse för egenföretagande och det var, tillsammans med ett brinnande intresse för mat, anledningen till att de i höstas bestämde sig för att hitta en lokal, starta aktiebolag och öppna egen restaurang.

I lite mer än två månader har de nu drivit Taste of India på Tunagatan i Svartbäcken. Lokalerna har de gett ny inredning, köket har byggts om och de har öppet sex dagar i veckan.

– I början var vi där sju dagar i veckan för att få ett hum om hur intresset är. Vi marknadsförde oss i området och via sociala medier, men allt gick väldigt fort i början, 13 dagar efter att vi fått nyckeln öppnade vi. Vi kände att det är lika bra att köra igång med full kraft, berättar Ishrat Hossain.

Att driva indisk restaurang hade hon dock lite erfarenhet av. Ishrat Hossain är uppväxt i Nyköping och där drev hennes familj en restaurang under sex år.

Men att driva en restaurang på helt egen hand har minst sagt varit en utmaning redan från början. På kort tid var de tvungna att sätta ihop en långsiktig finansieringsplan och få till alla tillstånd. Dessutom innebar de första veckorna många stora engångskostnader för inköp.

– Man ska hitta leverantörer, kvalitetstesta, priskontrollera och uppskatta rätt volymer på allt från råvaror till tandpetare. Det är inte det lättaste, säger Ishrat Hossain.

Junera Farheens partner arbetar också i restaurangen och de har anställt två personer, en som arbetar heltid och en på 75 procent, utöver det har de också en praktikant. Junera Farheen och Ishrat Hossain själva studerar oftast på dagarna och arbetar på restaurangen under kvällarna. På en vanlig vecka ska de hinna med föreläsningar, tentor och examensarbeten samtidigt som de ska laga mat, servera och ge kunderna god service. Frågan från en utomstående är självklar: Hur får de tiden att räcka till?

– Vi funderade länge redan innan vi öppnade på hur vi skulle hinna med det, men med extremt god planering fungerar det, även om det är tufft. Kunderna verkar också väldigt nöjda med maten, vilket ju är det viktigaste. Det känns som att vi har blivit väldigt väl mottagna i området. Alla är så snälla och ödmjuka. Vi har redan fått en del stammisar, säger Ishrat Hossain.

Den första månaden gick intäktsmässigt bättre än förväntat.

– Det finns kunder. Folk gillar att vara ute och äta och vi ser ljust på framtiden, säger Ishrat Hossain.

För att få inspiration till matlagningen försöker de också hinna med att äta på andra restauranger.

– Jag spenderar mycket tid med att lära mig om Sydostasiens historia och försöker äta på andra restauranger några gånger per vecka. För mig är Taste of India resultatet av två passioner, mat och Sydostasien, säger Junera Farheen

Utöver svårigheterna med att få ihop tiden har de unga entreprenörerna också stött på andra utmaningar.

– Redan i de första kontakterna jag tog märkte jag att det är svårt att vara ung tjej i den här branschen. Många är professionella, men vissa är allt annat än ödmjuka när de inser att restaurangägaren är en liten, 21-årig tjej med utländskt utseende, säger Ishrat Hossain.

Ibland upplever hon att det är svårt att få respekt.

– Då får jag svara ”Jag är 21 år, du är mer än dubbelt så gammal. Men det är jag som sköter mitt företag”. Det finns en bild av att en krögare ska vara en man i 40–50 årsåldern men unga tjejer kan också. Jag har varit frustrerad många dagar och nätter under de här månaderna, men det är bara att tro på sig själv.

Hon har också fått mycket stöd från sin familj och särskilt sin mamma som uppmanat henne att ”visa dem att du kan”.

– Sedan ska jag villigt erkänna att allt det här inneburit mycket press. Trots att jag är ung har jag varit med om mycket jobbigt i livet, men det har gjort att jag blivit ännu mer målmedveten. Det finns alltid hjälp att få, säger Ishrat Hossain.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!