Dopp i eldgrytan

Golden China är kinakrogen som sticker ut. Krogpatrullen uppskattar ett äventyr.

Golden China Restaurant, Kungsängsgatan 23 Uppsala

Golden China Restaurant, Kungsängsgatan 23 Uppsala

Foto: Fredrik Johansson

Restaurang2013-03-01 09:00

Golden China har serverat exotisk kinamat till Uppsalaborna i flera år. Och då menar vi exotisk kinamat till skillnad från svenskifierade ”tre små rätter” som de flesta andra kinakrogar serverar.
Golden China kompromissar förvisso med en liten specialsektion för ”svensk kinamat” på sin meny, men ambitionen är en annan. På senare tid har de också byggt om en aning och lagt till ett par nyheter på menyn, som den spännande eldgrytan.

Men först den övriga menyn. Den är lång och svåröverskådlig, men en noggrann läsning visar att många rätter är variationer på samma tema. Till förrätt är stekta dumplings, jaoizi (69 kr), med grönsaksfyllning en bra start – knytena är milda och alldeles lagom stekta. Pekingsoppa (59 kr) är syrlig och pepprig kyckling- och äggsoppa, en dröm för en som är förkyld djup härlig smak och fin hetta.
Bland huvudrätterna väljer vi Yu xiang tofu, 135 kr, med fint wokad tofu och broccoli i en välbalanserad sås med ingefära, vitlök och sweet chili.

Ett annat val är ”generalens kyckling” (149 kr) som ska vara krispiga kycklingbitar med stark sötsur smak. Upplägget är oinsmickrande med ledsna tomater och ångkokt broccoli som inramning åt en hög inte särskilt knaprig kyckling i en väldigt söt, och inte tillräckligt syrlig, marinad. Xiang la, anka med japansk tofu (179 kr) ser ut som fyra nyanser av brunt och smakar inte mer än okej med en pepprig och lite tjock sås som blir enformig i längden.

Den stora upplevelsen på Golden China är den redan nämnda eldgrytan, som måste förbeställas och bara serveras till sällskap på minst fyra personer. Att kalla eldgryta för kinesisk fondue är kanske vanvördigt, men det ger ett hum om vad det handlar om. På en gasplatta på bordet ställs en rejäl gryta med mustig, het buljong. Runtom dukas råvarorna upp: ett fat med fisk- och skaldjur, ett köttfat (lamm och nöt), ett med grönsaker (bok choy, tre sorters tofu) och en tallrik med vit fisk. Som redskap får alla var sin pastaslev att vittja grytan med, samt ätpinnar och en dipskål med en sesampasta som man doppar den uppfiskade maten i.

Eldgrytan är en härlig social matupplevelse. Att hiva i ingredienser, fiska upp dem och avnjuta är både kul och välsmakande. Man kan välja mellan olika styrkor. Den milda grytan är dock knappast mesig utan hettar alldeles lagom på läpparna. Några frågetecken finns emellertid: fler grönsaker hade inte skadat och räkor med skal är alldeles för kladdigt.
Efterrätterna är Golden Chinas svagaste avdelning. Här finns den friterade bananen med glass (58 kr), som är fint friterad men annars smakar precis som den brukar. Friterad mjölk (58 kr) är roligare – men extremt sött.

Vill man äta biff med bambuskott kan man lika gärna gå någon annanstans, men är det äventyr man är ute efter vill Krogpatrullen slå ett slag för Golden Chinas burdusa charm. Den väger upp för både ojämn service och mer än lovligt trist innemiljö. Allra särskilt om man väljer ett dopp i den heta och roliga grytan.

Golden China
Kungsängsgatan 23, 018-13 86 36, www.kinakrogen.se

Passar för: Kinafantasten, eller den som tycker att mat också kan vara ett äventyr.
Kök: Nordkinesisk mat, inte svenskifierad som på många andra Kinakrogar. Eldgryta som specialitet.
Prisnivå: Trerätters utan dryck 250 kr (exempelpris). Eldgryta måste förbeställas för sällskap på minst fyra, pris 198 kr/person.
Prisvärt: Ja, särskilt eldgrytan som är generös till ett blygsamt pris.
Övrigt: På menyn finns, lustigt nog, en särskild kategori med ”svensk Kinamat”.

Golden China

TOTALBETYG (MAX 20): 11
MILJÖ: 2
SERVICE: 2
MAT: 7

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!