Krogpatrullen uttryckte ett skriande behov av mezeställen i centrala stan när man för första gången steg in i Hodjas version av Orienten. I dag är det behovet mer än mättat och frågan är hur Hodja står sig i konkurrensen. Mezelistan är omfattande och räcker för en helkväll. Ispanakli börek (65 kr), spenatfyllda piroger, ledde till slagsmål vid patrullens första besök och de är fortfarande härligt frasiga, men är lite för flottiga för att få några glädjerop. Patlican börek (65), friterade ost- och aubergineplättar, är milda små ”smörgåsar” med salt ost på en skiva aubergine. Inget spektakulärt, men gott. Deniz lezetleri (65 kr), myntamarinerade räkor, kräftstjärtar och gröna musslor bör undvikas. Trista kräftstjärtar strösslade med gröna blad som märkligt nog är helt smaklösa. I stället har skaldjuren en lätt metallisk bismak. Bland huvudrätterna finns Sarmabeyti (219 kr). Ett bra kryddat lammfärsspett med hetta inlindat i bröd, serveras med bulgur och en yoghurtsås med rostad aubergine. Det smakar fint på ett enkelt vis. Betydligt tristare är Bonfilé (299 kr), oxfilé serverad med grovskuren pommes frites och rakisås. Pommes fritesen är härligt frasiga men det hjälps inte när köttet tillagas well done utan att gästen tillfrågas, såsen är smaklös och salladen trist. Patrullen tröstar sig med en baklava med pistagenötter (79 kr) och blir på något bättre humör.
Det rustika är styrkan
ÅTERBESÖKET. Det rustika och det enkla är Hodjas styrka och lyckas man undvika magplasken kan man se fram emot en mysig kväll i en av Uppsalas mest lyckade krogmiljöer.
Foto: UNT
Hodja
2011-12-02
Sysslomansg 13
018-14 59 59
www.hodja.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!