Caviar
På Caviar serveras fisk och skaldjur som är sublimt goda och fräscha. Testpatrullens uteserveringsbesök blev både enkelt och lyxigt.
Foto:
När det är inne att sitta ute vill man gärna hitta en plats där man kan lapa i sig den sista kvällssolen. Det går inte så bra på Caviars uteservering, eftersom den ligger på sydsidan av Saluhallens stora kropp. Och klockan 18, när uteserveringen öppnar på vardagar (kl 15 på lördagar) är det dessvärre skugga där. Men en varm sommarkväll gör det ingenting - och man kan ju alltid klä på sig eller svepa in sig i en lånefilt.
Enligt hemsidan är det öppet inomhus om det regnar, men antalet platser inne vid baren är begränsade.
På Caviar serveras något av det man ofta saknar på svenska krogar, nämligen sublimt goda, färska, svenska förrätter med rom, fisk och skaldjur. Man kan också gå dit och till exempel äta endast skaldjur efter tillgång. Så varför inte ett par ostron och ett glas champagne, eller lite färska räkor och vitt vin?
Förrättsmenyn innehåller tre rätter som alla lockar. Skagenröran med örtsallad, smörstekt toast och forellrom (75 kronor) är den godaste en i Testpatrullen ätit i sitt slag - för det är så att säga mycket mer Skagen än röra. De alldeles färska räkorna är handskalade och blandade med minimalt med sås, vilket gör dem oerhört fräscha och aptitliga. En liten klick läcker forellrom är kronan på detta enkla, klassiska verk som man njuter av en lång stund - för det är mycket räkor.
Kräftmarinerad strömming på spisbröd med örter, rödlök och färskpotatis (halv portion 65 kronor, hel 105 kronor) är en härligt mjäll fisk med en mycket god kräftmarinad - en perfekt sommarförrätt och någonting typiskt svenskt att bjuda utländska besökare på.
Om nu förrätterna anlände med ackuratess får vi vänta desto längre på huvudrätten. Hur som helst kan vi konstatera att den grillade svärdfisken (185 kronor) fått ligga alldeles för länge på grillen. Den är genomstekt och därmed också torr. Synd. Såsen, som nästan är en mousse, smakar läckert till, men vi får leta efter färskpotatisen i ett hav av grönsallad, som känns lite märkligt som stomme i en huvudrätt. I salladen kan man också hitta godbitar som äpple och cornichon.
Grillad marinerad scampi med romansallad, marinerade grönsaker med caesardressing, parmesan och crostini (175 kronor) passar bättre som ensamrätt. Om den beställs som huvudrätt efter förrätt borde köket även här ta bort åtskilligt av grönsalladen (och crostinin!). Den matiga scampin är nästan tung efter strömmingen. Och var fanns alla marinerade grönsaker? Vi kunde bara hitta tre små bitar grillad röd paprika. En ljuvlig och ovanlig caesardressing ackompanjerar dock i en liten skål bredvid.
Efterrättsmenyn hos Caviar har också mycket svensk midsommar över sig. Den är enkel och starkt säsongsbetonad. Det enkla visar sig även här kunna vara det allra bästa! Jordgubbar (65 kr) låter kanske inte så märkvärdigt, men när jordgubbarna är av allra bästa söta, frasiga sort och den högklassiga gräddglassen smaksatt med äkta bourbonvanilj som krönt med sherryreduktion och dekorerats med de finaste mörka chokladpinnar - ja, då kan inte mycket slå denna klassiker. Kryddkokt rabarber med vit chokladmousse och sesamflarn (65 kronor) består av riktigt krispiga, kryddiga (ingefära) rabarberstänger med len, spännande chokladmousse (med en aning likör?). Sesamflarnet var vackert men smakade mest glasstrut.
Med framför allt för- och efterrätterna färska i smakminnet blev detta ett besök som vi klart kan rekommendera andra - en varm kväll utan regn. Tillsammans med skaldjuren och dryckerna kan besöket bli både enkelt, lyxigt och variationsrikt.
Caviar
Service: Trevlig, personlig.
Miljö: Skuggigt kvällsläge, uppvägs av placeringen under den mäktiga dômen och intill ån.
Prisvärt: För- och efterrätterna klart prisvärda, huvudrätterna inte lika mycket.
Adress: S:t Eriks torg 8 (Saluhallen)
Tfn: 018-10 44 45
Pris: Förrätter 75-120 kr, varmrätter 145-185 kr, efterrätter 35-65 kr samt skaldjur efter tillgång samt stort skaldjursfat 310 kr samt diverse skaldjur till olika priser.
Dryck: Brett sortiment av champagne, vi räknar till 32 sorter/halvflaska, 14 helflaska. Listan på vita har bl a Sancerre och Chablis bland höjdarna. Allt går att få på glas.
Service: Trevlig, personlig.
Miljö: Skuggigt kvällsläge, uppvägs av placeringen under den mäktiga dômen och intill ån.
Prisvärt: För- och efterrätterna klart prisvärda, huvudrätterna inte lika mycket.
Adress: S:t Eriks torg 8 (Saluhallen)
Tfn: 018-10 44 45
Pris: Förrätter 75-120 kr, varmrätter 145-185 kr, efterrätter 35-65 kr samt skaldjur efter tillgång samt stort skaldjursfat 310 kr samt diverse skaldjur till olika priser.
Dryck: Brett sortiment av champagne, vi räknar till 32 sorter/halvflaska, 14 helflaska. Listan på vita har bl a Sancerre och Chablis bland höjdarna. Allt går att få på glas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!