Carl Philip

När de flesta krogar i Uppsala serverar julbord väljer nyöppnade Carl Philip att avstå. Det närmaste julen vi kommer är en god bit julvört som prompt landar på assietten samtidigt som en artig och väluppfostrad servitör slår upp vatten ur gröna flaskor.

Restaurang2007-01-25 17:24
Det är inte utan att vi imponeras av hur denna före detta elektronikbutik (Thorn) förvandlats till en mycket trendig och väl planerad krog. De stora fönstren ut mot Östra Ågatan och Drottninggatan ger oss känslan av att sitta mitt i Uppsalas pulserande hjärta, ett stenkast från Fyrisån och med Stora Torget runt hörnet. Insidan på lokalen tål också att titta på. Inredningen är sober och modern med äggskalsvita gobelängtapeter och skinnfåtöljer kontrasterat mot mörkbruna trädetaljer.

Inför öppnandet uppgav ägarna att man minsann skulle satsa på maten, framför allt på populära rätter, och visst lockar menyn. Här finns en handfull aptitretande förrättsförslag, kött och fisk som huvudrätter, ett par pastarätter och några "klassiker" för den som vill slinka in och äta något enklare. Inget märkvärdigt, men ändå väl genomtänkt.
Vi väljer Ren Thorn (75 kr) och får en något vag förklaring när vi förhör oss om innehållet. Men det visar sig vara ett lyckat val. På en mörk och tunn skiva bröd tornar en vacker röra, syrlig och med många smaker. En förrätt som fungerar som den ska - den retar aptiten utan att mätta.
Bruschetta med lufttorkad skinka (85 kr). Lätt och lövtunn skinka i ett luftigt lager på en ovanligt god skiva färskt bröd är även den en smakstart på en trerättersmiddag.

Hängmörad entrecote (175 kr) får oss naturligtvis att associera till en saftig och välsmakande köttbit och vi blir ingalunda besvikna. Köttet är skuret i skivor och blottar en perfekt ljusröd nyans som avslöjar att entrecoten är stekt exakt som vi bett om. Den serveras på en bädd av finskuren färsk tomat och mjukstekt lök som fått en pikant smak av soltorkad tomater. Vi har valt bearnaisesås som kommer i en liten skål. Den smakar tack och lov helt äkta, långt från det halvfabrikat som blivit ett allt vanligare otyg på många krogar. De tjockskurna pommes fritten, som serveras vid sidan av, är förrädiskt goda.

Tillagning av torskrygg är ett känsligt kapitel - det är lätt att den blir torr - och risotto kan lätt bli risgrynsgröt när man varmhåller den åt många. Bräserad torskfilé från Västerhavet med grillade havskräftor och svamprisotto (205 kr) har två ganska tunna ryggbitar som kanske skulle ha kunnat ligga i pannan några sekunder mindre. Å andra sidan är risotton så perfekt som den nästan aldrig annars går att få på krogen: al dente, saftig och härligt smakrik med stora kantarellbitar. Havskräftorna, därtill, är himmelska läckerbitar!

Dessertmenyn är aningen kort (men den som inte faller för någon av desserterna har hela 23 kaffedrinkar att välja bland.) Vi väljer Chokladbakelse med äpple & päronparfait (85 kr), och blir serverade en rultig kaka, liknande en uppochnervänd muffins. En bakelse av den här sorten brukar överraska vid första skedtaget med att läcka ut hejdlösa mängder ogräddad smet - som en ljuvlig chokladsåsgömma. Besvikelsen blir därför stor när vi ända in i kakans mitt bara hittar torr, övergräddad kaka. Parfaiten är dock av mycket hög kvalitet - gräddig, hemlagad och len. Men chokladen slår ihjäl fruktsmaken.

Bättre har man lyckats med ciderdraperad sorbet (65 kr) som är en smakintensiv upplevelse på en bädd av melon och ananas. Friskt och härligt som avslutning.
Man brukar säga att kvaliteten på en krogs toaletter är ett bra mått på ställets ambitioner. Ett besök på Carl Philips bekvämlighetsinrättning är därför ett måste. Flott som bara den.
Carl Philip har bara några månader på nacken och behöver säkert ytterligare någon tid att hitta sig själv. Men förutsättningarna är goda, mycket goda. Lokalen är smart och inbjudande, personalen väldrillad, maten vackert presenterad och dessutom riktigt god. Uppsala kan rent av ha fått en krog som hör hemma i den övre divisionen.

Testpatrullen 15 december 2006


Adress: Drottninggatan 1.
Telefon: 018-14 00 18.
Öppet: Mån-fre 11-24, Lör-sön 12-24.
Priser: Förrätter 65-120 kr, varmrätter 160-175 kr, pasta 119-130 kr, desserter 55-105 kr.
Inriktning: Traditionell svensk mat med lite italienska inslag.
Bonus: Fantastiskt läge mitt i stan med utsikt över Nybrovimlet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!