En italienare har gått i graven – och en amerikan har uppstått. Il gusto på Dragarbrunnsgatan blev tidigare i höstas Gary’s. Det vackra trätaket har fått vara kvar, men en stor kart- och tidszonsvägg skvallrar om resan västerut, liksom de stora lamporna med kohudsklädsel. Att det kontrasteras med blekt turkosa gardiner och en mycket oamerikansk matta i samma färg är mest skönt. USA-inspirerat blir så lätt klyschigt, och det är skönt att Gary’s undviker att trilla alltför djupt i den fällan. Menyn för tankarna till Södern, till Louisiana, krokodiler i dikena och välkryddad cajunmat. På ett par punkter görs dessutom avstickare mot New Mexico. Den gemensamma nämnaren är kött, även om en helt vegetarisk rätt faktiskt finns på menyn.
Krogpatrullen ropar in ett antal förrätter i olika storlek och omfång. Kycklingvingarna (35 kr) är milt kryddade, och härligt frasiga i friteringen. Som förrätt betraktad är den utmärkt att dela – annars får man vara riktigt matglad för att orka fortsätta. Lättfriterade räkstjärtar (35 kr) är en annan friterad smårätt, som kan ätas ungefär som popcorn med lite brynt smör. Inte så tokigt, med bra cajunkryddning. Mozzarellastängerna är däremot en trist upplevelse. Med sin tjocka frityrskorpa är de av exakt samma typ som slentrianserveras på många andra ställen. Dippsåserna som serveras till kalaset är schysta, en klargul fruktsalsa och en tomatbaserad historia som ger välkommen friskhet till det friterade. Under rubriken barbeque och steaks finns pulled pork (185 kr), långstekt fläskkarré. Gary’s variant är hyfsat dragen och trådig, men smaken är tam och det grillade majsbrödet som serveras till är misslyckat – några bitar känns ogräddade i mitten och ytan har fått en bränd smak av grillen. Man önskar också att förrättens sås serverats till i stället för den barbequesås som nu kommer in och smakar kraftigt av nejlika.
Huvudrätten Blackened white fish (185 kr) består av stekt fisk (för dagen hajmal), cajunsmör, friterad potatis och paprika. Fisken är smörstekt, god och väl tillagad. Tillbehören fyller dock ingen riktig funktion och det fattas en fräsch komponent som kan binda ihop rätten. Kvällens stora flopp är chili con carne (155 kr). Menyn påstår att den är den bästa som serveras, men det osar lögn. Det som kommer in är mer som en blaskig köttsoppa, helt utan chilisting. Dessertmenyn är kort och koncis. Key lime pie (65 kr) är ett klockrent inslag, efter köttet och det friterade är man sugen på något fräscht. Med tanke på det kunde pajen varit syrligare, men den smakar ändå helt okej. Peanut butter fudge (65 kr) är en liten chokladbit med jordnötssmak, som tyvärr har en liten bismak av kylskåp.
Menyns stora ord om ”mästerverk” och ”den bästa som serveras” efterlevs tyvärr inte på Gary’s. Det är synd på en schyst cajunkryddad idé. De låga priserna är ett försonande drag, men det hindrar inte att krogpatrullen tänker sig en after work-öl med en munsbit friterad kyckling i näven som Gary’s bästa gren.
Gary’s drinking and dining
Dragarbrunnsgatan 19
018-12 33 30
www.garys.se