Bra ny indisk restaurang

Nya Naan & Chili höjer ribban bland stans indier, tycker Krogpatrullen.

Ännu en indisk krog. Naan & Chili ligger i Höganäs/Fålhagen.

Ännu en indisk krog. Naan & Chili ligger i Höganäs/Fålhagen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2015-12-04 05:00

De indiska restaurangerna i Uppsala har blivit fler. En bit upp på Vaksalagatan, från stan sett, har den persiska restaurangen Saffran Polo somnat in och givit plats åt Naan & Chili. Lokalen är sig hyfsat lik, den som var extra bekant med Saffran Polo kan till och med känna igen ett par inredningsdetaljer. Mest har Naan & Chili faktiskt plockat bort saker – matsalen är ovanligt karg för att vara en indisk restaurang. Man sitter trevligt vid bord med olika höjdnivåer, men mysfaktorn kunde varit högre. Krögarna bakom Naan & Chili låg tidigare bakom Gandhi, den restaurang i Svartbäcken som låg där Indian Mahal sedan tog över. Inte heller där var det miljön som drog in poängen…

Maten har mer att komma med! Naan & Chili har satsat på en ovanligt kort meny, det vill säga normallång, vilket krogpatrullen välkomnar. Den innehåller ändå det man förväntar sig och ingen behöver sakna klassikerna. Bland förrätterna finns samosas, det vill säga grönsakspiroger och friterade lökbollar (onion bhaji). Lökbollarna är lite väl försynta i sin kryddning och de frasiga pirogerna är ett bättre val. Det papperstunna papadambrödet serveras med en rar tillbehörsbricka.

Tandooritallriken ”mixed grill” kommer in fräsande het på ett järnfat. Det som serveras är en lammfilé, räkor, grönsaker och tre sorters kyckling i generös portion. Det är inte särskilt kryddstarkt, men fint i smaken. Naanbrödet är underbart och kommer direkt från ugnen. Rogan josh med lamm är markerad med en chilifrukt (av tre möjliga) i marginalen och har bra drag och intensitet i smakerna. Balti med lamm är en härligt krämig, syrlig och kryddig gryta, även om köttet (som enligt menyn är filé) är aningen tuggigt. Som sig bör finns också flera vegetariska rätter på menyn. Patrullen slurpar glatt i sig en ovanligt gräddig och smakrik palak panir, alltså spenatgryta med panirost.

Efterrätterna brukar inte vara indiska restaurangers huvudnummer, och så är det inte heller här. Men är man sötsugen kan man ropa in ett glas mangolassi, som helt enkelt är en sorts mangosmoothie – i Naan & Chilis version dessutom galet god. Glassen kulfi är supersöt med fin mandelsmak, även om man kunnat önska mer kardemumma.

Naan & Chili är ett välkommet tillskott till stans numera ganska stora flora av indiska restauranger – dessutom i området Fålhagen/Höganäs som länge saknat indisk mat. Vissa huvudrätter kostar snäppet mer än hos konkurrenterna, men med andra krogar i jämförelse är det ändå billigt att äta här. Och dessutom gott. Naan & Chili har god chans att bli favoriten bland stans indiska krogar.

Naan & Chili

Adress: Vaksalagatan 37

Telefon: 018- 150120

Hemsida: www.naanchili.se

Kök: Indiskt.

Passar för: Familjemiddagen som inte ska bli svindyr. Fans av indisk mat i allmänhet.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 275 kr.

Prisvärt: Absolut. Väljer man medvetet billigt går det också att äta billigt, även om det också finns ett par rätter som är dyrare än på andra indiska restauranger i stan.

Övrigt: Klart vegovänligt med sex vegetariska rätter på huvudrättsmenyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!