Biztron är bra men kan bli bättre

Krogpatrullen trivs i en av Uppsalas snyggaste matsalar men önskar snäppet högre ambitioner i köket.

Biztron är bra, men ett snäpp under toppskiktet.

Biztron är bra, men ett snäpp under toppskiktet.

Foto: Tomas Lundin

Restaurang2012-04-13 09:00

Biztron förfogar över en av stans mest förtjusande lokaler. Med sina stora fönster, tegelväggar och svarta draperier andas den större stad. Liksom vid patrullens första besök 2008 är det svårt att skönja någon klar inriktning i den vittomfattande menyn. Här trängs allt från enklare bistrorätter och dagens husman till gourmandens drömrätt surf & turf.

Förrätten grönärtssoppa (95 kr) med halstrad pilgrimsmussla, rotsellericrème och tryffelolja är inte ens i närheten av att vara grön. Hela rätten går nämligen i vitbeiga toner. Men soppan är gräddigt god, pilgrimsmusslan perfekt stekt och rotsellerincrèmen har en fin söt ton. Friterad chèvre (85 kr) serveras med rosmarinhonung, pinjenötter, parmaskinka och fint skurna rödbetor. Gott, fräscht och balanserat. Den förrätt som imponerar mest är nog ändå tonfisktartaren (95 kr) som kommer in formade till två bollar med var sin tunn skiva oxfilécarpaccio som täcke. Köttet smälter härligt i munnen tillsammans med den kaprissyrliga tonfiskröran.

Bland huvudrätterna finns klassikern, fisk- och skaldjursgryta (175 kr), där de picklade rotfrukterna visar sig utgöra höjdpunkten. Att fisken och musslorna är fint tillagade hjälper inte när soppbasen mest smakar vitlök. Här hade man önskat en mustigare grytbas med smak av just fisk.

Lammlägget (185 kr) är väl tillrett och köttet lossnar på ett lätt och behagligt vis. Måhända saknar det lite kryddning men ihop med den rejält rökiga skyn och en bit sidfläsk så får man smaker så man tiger. Däremot finns det inga som helst lovord för det gryniga potatismoset som serveras till.

Från grillmenyn väljer patrullen New York steak (315 kr) som tillagas perfekt efter gästens önskemål. Man verkar dock inte lita på köttets förträfflighet eftersom det fullkomligt dränks i tillbehör: vitlökssmör, riven pepparrot, rödvinssky och chilibearnaise. Till detta tillkommer pommes frites eller rostad potatis och caesarsallad. Resultatet blir en shizofren smakupplevelse. Salladen är dessutom näst intill oätlig på grund av generös saltning medan pommes fritsen är osaltade.

Bland efterrätterna råder viss obalans. Raspberry cheesecake (85 kr) som är mycket söt i sig ackompanjeras av ett sött ingefärspäron och ett gräddägg som smakar ris a la malta. Ett syrligt tillbehör hade varit att föredra. Ananas grill split (95 kr) är däremot en trippel i syrlighet, grillad ananas, passionsfrukt och hallonsorbet. Det uppskattas att sorbeten lutar åt det friskt syrliga men rätten hade behövt ett annat tillbehör som motvikt. Inte heller äppelbakelse (85 kr) med calvadosmarinerade äppelbitar och vaniljglass känns helgjuten. Själva den lilla äppelkakan, som serveras varm, är inte så dum men glassen är trist och de marinerade äppelbitarna saknar rätta pikanta stinget.

Biztron håller sig på ungefär samma nivå som alltid. Bra, men ett snäpp under toppskiktet. Det vore kul om man kunde och ville ta det sista steget – kanske genom att renodla sig lite.

BIZTRON
Smedsgränd 11
018-10 66 80
www.biztron.se

BIZTRON

Passar för: Allt från affärsmiddag till date. Ljudnivån är behaglig även om det är fullsatt. Går även bra att luta sig tillbaka i en av sofforna för ett enkelt glas.
Kök: Enklare bistrorätter, husmanskost, rustika kött- och fiskrätter.
Prisnivå: Trerätters utan dryck 380 kr (prisexempel).
Prisvärt: Generellt ja, även om det finns en del rätter i den högre prisklassen.
Övrigt: En uppdatering av musikrepertoaren vore på sin plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!