I en skön atmosfär kan man antingen njuta av att dinera i den spatiösa matsalen, ta en kopp kaffe eller ett glas vin i de generösa sofforna alternativt boka ett mysigt chambre separée. Bill & Bull har utan tvekan en av Uppsalas charmigaste matsalar.
Vi hinner knappt bita i det färska brödet med olivröra som genast kommer in, förrän förrätterna står på bordet. Här går det minsann undan. Kavringtoast med pepparrotsmousse serverad med flatrökt älginnanlår och syltade kantareller (82 kronor) är en tjock skiva ljuvligt mört och gott älgkött på en smakrik sallad. Brödet är gott och den lena moussen både taggar och rundar av. Mums! Krämig soppa med Karl-Johansvamp (85 kronor) smakar riktigt mycket svamp, har en härlig konsistens och serveras med en gullig liten krustad fylld med marinerade grönsaker. Varför så sällan soppa på svenska krogar? Frågan är berättigad, speciellt när den serveras så god som på Bill & Bull.
Under senare delen av 90-talet var pigghajen relativt vanlig på svenska krogar med höga ambitioner. Men då denna västerhavsfisk är på väg att försvinna och därför hårt kvoterats, lyser hajen med sin frånvaro på menyerna. Men lite överraskande dyker i stället hammarhajen upp i Uppsala. Halstrad hammarhaj (178 kronor) är fast i hullet, lite spetsig i smaken och en riktigt trevlig upplevelse. Den serveras på en bädd av inlagda rädisor och fänkål som på ett harmonisk sätt bryter hajfiskens peppriga smak. Tyvärr drar den lite smaklösa (okryddade) svartrotsduchessen ner betyget.
Rosastekt vildandbröst serveras med rosmarinkryddad potatisterrin och äppelvelouté (173 kronor), perfekt stekt och generöst flankerad av två olika såsspeglar. Tyvärr är rätten dåligt saltad, något som är svårt att rätta till i efterhand. Såserna är smakrika, men potatisen hade gärna fått smaka ännu mer av både salt och rosmarin.
Havtorn är ett bär som dyker upp allt oftare på menyerna. Här kan man inte klaga på smaken; det är syrligt, sött, fruktigt, starkt. Den varma havtornsoppan med vaniljglass (79 kronor) är nästan röd som nyponsoppa och riktigt kraftig i smaken, vilket balanseras härligt av glassen. En ovanlig och uppfriskande avslutning, som dock inte dövar ett eventuellt sötsug till kaffet.
Chokladtårta (85 kronor) tycks vara ett måste på Uppsalas krogar. Bill & Bulls variant serveras med hasselnötter och vispad grädde. Hård mörk choklad, smakrik och utan att vara kletig blir den dock bara en i mängden.
Bill & Bull anstränger sig för att ta fram det lilla extra på menyn, och de många läckra råvarorna behandlas med respekt och känsla. Den unika miljön och en flink service därtill gör att man gärna bestämmer sig för ett återbesök. Ett litet minus dock - trots den udda havtornssoppan är dessertlistan minst lika sparsmakad som på de flesta andra krogar i stan. Tycker Uppsalaborna inte om att avsluta en måltid med en god efterrätt, eller är det bara chokladkakan som gäller? Den känns lite fantasilös bredvid den obligatoriska tryffeln och ostbrickan.
Testpatrullen
30 mars 2007
30 mars 2007