Bättre läge än mat

Hamnpaviljongen har läget. Men matgäster måste kryssa försiktigt i menyn, tycker Krogpatrullen.

restaurang Hamnpaviljongen, exteriör.

restaurang Hamnpaviljongen, exteriör.

Foto: Staffan Claesson

Restaurang2013-09-20 06:01

Det finns ett gammalt kroguttryck som säger att ju bättre utsikt desto sämre mat. På turistorter är det fortfarande något att hålla i åtanke när du väljer restaurang, i andra fall stämmer det inte alltid – om ens alls. Hamnpaviljongen, vars lokal tidigare hyst långlivade grekkrogen Santorini och nu senast hette Riverside, ligger vid mysiga Islandsfallet och för inte helt osökt tankarna till det gamla talesättet. Och föregångarna firade enligt patrullen sina största triumfer som uteserveringar med schyst å-läge snarare än som kulinariska vattenhål.

Utedelen är ganska rustikt trevlig, men det plåtiga taket och inglasningen gör att ljudnivån kan bli påfrestande. Inne i matsalen är det marint till max med knopböcker, inramade gamla fotografier på Fyrisåfarkoster och plädar och kuddar i Lexingtonstuk så det räcker och blir över.

Hamnpaviljongen har emellertid sina fördelar. I synnerhet på för- och efterrättsidan flyter det på bra. Varmrättsköket har dessvärre rejäl slagsida.

Menyn är delvis ganska traditionell. Att börja kvällen med någon av klassikerna chèvre chaud (79 kr) eller toast skagen (89 kr) är en god idé. Getosträtten är rejält tilltagen och kommer med kokta rödbetor i honung och ofantligt mycket valnötter strösslat över sig. Prisvärt, får man lov att säga, och smakar som det ska. Skagenmackan är också generös och röran är av standardtyp, den utlovade pepparroten känns inte av. Tomatsoppan kostar endast 69 kronor, men är kanske inte så ”tomatig” utan tar mest smak från mängder med sidfläsktärningar och ädelost.

Menyns storsäljare är garanterat som på så många andra ställen hamburgaren (159 kr). En rejäl köttpuck med imponerande höjd, men som ändå är rätt saftig. Men brödet är trist soggigt och baconet är sladdrigt och knappt stekt. Hamnpaviljongens oxfilé tournedos (279 kr) är ingen rolig historia. Stekgraden kan bli lite vad som helst, beställes medium rare verkar det mest tas som en utgångspunkt. Köttbiten tronar på en bädd potatis och underst en skarp sås som enligt menyn är en rödvinssås. Ovanpå allt vilar två rejäla sparrisar som av oklar anledning är råa. Den smörstekta chili- och limemarinerade gösen (235 kr) tar dock varmrättspriset. Fisken är torr och har utsatts för märklig kryddning med vad som verkar vara chilipulver. Här får man också grönt tillbehör i form av en stjälk rå fänkål. En rejäl mängd räkor har slängts över det hela som ett slags plåster på såren.

På efterrättsfronten ljusnar det ordentligt. Chokladtryffeltårtan (85 kr) är en höjdare, som förvisso inte känns så ”tryfflig” i konsistens, men smakar bra och presenteras på ett aptitligt sätt. Crème bruléen (85 kr) är smaksatt med apelsin och är gjord enligt regelboken och den hemmagjorda vaniljglassen (79 kr) är angenäm i all sin fungerande enkelhet.

Maten matchar med andra ord inte riktigt utsikten på Hampaviljongen. De mer matintresserade tar sig med fördel en bit uppströms Fyrisån medan de som vill ta sig ett glas i en stimmig uteservering som håller värmen en bra bit in på hösten får väga sina val noga ur menyn om hungern skulle slå till.

TOTALBETYG 11
(MAX 20)
MILJÖ: 3
SERVICE: 3
MAT: 5

Hamnpaviljongen
Hamnplan 5  
018- 69 66 53 
www.hamnpaviljongen.com

Kök: Krogklassiker som toast skagen, crème brulée och burgare.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 350 kr.

Prisvärt: Hyggligt, i alla fall för- och efterrätterna. Varmrätterna är det inte.

Övrigt: Hamnpaviljongen följer många inredningsspår. Baren längst in påminner om en amerikansk diner och känns lite malplacerad.

Ölhäng (25 %)
Inglasat (50 %)
Marint (75 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!