Menyn är indelad i kategorierna Mindre, Mera, Mycket och Sött.
Under Mindre väljer vi en västkustrulle (58 kronor) som visar sig ha väldigt lite med västkusten att göra. Inlindat i tunnbröd hittar vi en röra med salta kräftstjärtar och små räkor som fått passera den trista omvägen via fiskfabriken. Trist kan tyckas, när västkusten ändå ligger nära och står för fräscha skaldjur av hög kvalitet.
Husets laxtallrik (95 kronor) faller under kategorin Mera och är välfylld med kallrökt och gravad lax med tillbehör som pepparrots- och gravlaxsås. Laxskivorna är tjockt skurna och det är fint sting i pepparroten. Men fiskens kvalitet håller inte riktigt måttet och sega kanter som måste skäras bort är varken inbjudande eller bra för aptiten.
Avecs portioner, oavsett kategori, är ordentligt tilltagna och ingen behöver gå hungrig härifrån. Beställer man dessutom under Mycket serveras berg av potatis, vackert gul i färgen.
Halstrad & rosépeppargravad laxfilé (121 kronor) serveras följaktligen på en rågad portion potatis. Den trekantiga och tjockt skurna fiskbiten har en knaprig och fin skinnyta men är på tok för salt som gravad lax tenderar bli när den fått ligga för länge på elden.
Den lite ²råa² kärnan, som utgör vitsen med att lägga just en gravad bit lax på grillen, saknas helt. Resultatet blir därför bara torrt och tråkigt. Och burksparrisen, som av någon outgrundlig anledning hamnat på tallriken, gör inte det hela mycket lustigare (i synnerhet som den färska sparrisen står som spön i backen denna årstid).
Helstekt hjortinnerfilé med kantarellcrème (193 kronor) är mycket filé men framför allt stekt potatis. Köttet är mört men tyvärr helt genomstekt och kantarellcrèmen smakar inte mycket svamp. Kombinationen stekt paprika och rårörd lingonsylt är förvisso originell men känns inte speciellt genomtänkt. Någon smakkick är det knappast fråga om.
Macadamiaglass med toblerone (58 kronor) är en mycket riklig portion kraftig, lite seg nötglass med smält toblerone som sås. En riktigt tung och inte särskilt fantasifull avslutning men barnsligt gott förstås. Mäktigt så det förslår är även coupe Avec-rulltårta (54 kronor) ett alltför torrt bakverk som toppas med vaniljgrädde och en skiva persika direkt ur konservburken.
Med sina uteserveringar blir Stora Torget stans hetaste träffpunkt denna vår och sommar. Det gäller därför att hamna vid rätt bord. Avec Bistro & Fik får nog vara tacksam för det fina läget och att det sannolikt blir slagsmål om uteplatserna även hos dem. Men lite mer entusiasm i köket krävs för att också maten ska bli ett dragplåster.
Testpatrullen 28 april 2006