Bullitt är sedan länge ett etablerat vattenhål för stans törstiga rumlare och rockers. Visst har man kunnat slänga i sig en burgare till ölen, men profilen har ändå varit ljusår från ”matställe”. Med tanke på det var det säkert fler än krogpatrullen som höjde på ögonbrynen när Bullitt vann SM i chilikokning i början av sommaren. Lite mer än två månader senare finns chilin inte ens tryckt på menyn trots att den finns att beställa om man frågar. Snacka om att vara blygsam i överkant.
Bullitts småmärkliga lokal en trappa upp har ett stort plus som matställe betraktat: de trevliga sittplatserna med spanläge vid fönstret ovanför Filmstaden. I övrigt känns att äta på Bullitt som den svenska motsvarigheten till att äta på en sunkig engelsk pub. Det luktar lite illa från toaletterna och inredningen är i bästa fall funktionell, men upplevelsen är ändå skön på något sätt. Stället är ibland välbesökt och ljudnivån blir även tidigt på kvällen mer barmässig
Bestick och menyer slängs ut på bordet i en hög och krogpatrullen beställer strax in en Bullitt burger (98) kr. Utgångsläget är mycket bra, själva burgaren (på 200 g) är saftig och utmärkt i konsistensen, fint stekt så att den ännu är röd i mitten. Men i smak faller den lite platt då man glömt saltet. Dessutom blir burgaren väldigt geggig efter ett tag, dränkt som den är i både dressing och bbq-sås.
Fiskburgaren på panerad fisk (98 kr) är som fiskburgare ofta kan vara, med en schyst bit fisk men utan att man jublar. Tillbehören beställer man separat, ett riktigt bra upplägg för ett hamburgerställe. Den som inte orkar pommes frites till sin jätteburgare slipper och får en burgare till skapligt pris. Den som vill frossa kan beställa in precis vad hon eller han vill.
Pommes fritesen (18 kr) är tunna och salta och funkar bra till burgaren, men såserna är mindre kul. Man önskar ju att ett ställe som satsar så ordentligt på köttet också skulle löpa linan ut med tillbehören. Guacamolen (8 kr) är mesig och utan den mjuka friskhet som färsk avocado ger. De friterade lökringarna (18 kr) smakar mest ingenting. Inte ens jalapeño-poppersen är starka, vilket de ju bör vara. Skulle man inte kunna ha färre, men schysta och hemlagade, tillbehör i stället?
Så var det chilin (98 kr), som absolut är bra. Köttet är fint sönderkokt och smälter i munnen. Den milt rökiga tonen och hettan är fingertoppskänsligt balanserad. Men hade krogpatrullen suttit i SM-juryn hade det blivit minuspoäng för att chilin är för salt. Att servera den med oerhört tråkiga (tillika salta) nachochips känns dessutom helt fel, lite vitt bröd för att dämpa hettan hade varit att föredra. Kontentan är ändå att själva chilin är väl värd att testas.
Efterrätterna är inte mycket att hurra för. Milkshake (48 kr) med kaffesmak är förvisso drickvänligt mjölkig och smakar riktigt gott, men vaniljglassen (48 kr) är tydligt omfryst och serveras med stenhårt godis, av en typ som ska vara riktigt mjukt …
Bullitt fortsätter att vara en rockbar före en restaurang, och det är förstås helt i sin ordning. Men chilin är finfin och den som gillar en mer opolerad miljö kan med fördel ta trappan upp för en portion amerikanskt baskäk till högst överkomligt pris.
Bullitt bar & grill
Västra Ågatan 12 Tel: 018-10 06 00
Kök: Amerikanskt.
Passar för: Den hungrige som vill äta billigt.
Prisnivå: Huvudrätt med tillbehör + efterrätt: 175 kr (cirkapris utan dryck). Inga förrätter.
Prisvärt: Ja. Upplägget med separata tillbehör är sympatiskt, man kan välja i vilken mån man vill slå på stort eller inte. Lägre pris på kombinationen burgare och öl på onsdagar.
Övrigt: Miljön på Bullitt börjar bli sliten, och då menar vi inte bara de risiga toaletterna. Stearinljusen i Jack Daniels-flaskor är en detalj som får patrullen att fnissa lite.