Amazing thai
Öppet: Mån-tors kl 11-22, fre, lör kl 11-23, sön, helgdagar kl 12-22. Pris: Förrätter 35-69 kronor, huvudrätter 75-139 kronor, efterrätter 29-35 kronor.För bara några år sedan fanns inte en enda thailändsk restaurang i Uppsala. Nu finns det plötsligt fyra stycken. Inte för inte har de kommit samtidigt som antalet charterresor till Thailand ökat rejält. Men det är nog inte hela sanningen till varför Amazing thai i Kvarnen på Salagatan är fullbokad en vanlig torsdagskväll i januari. Nej, det måste bero på något annat.Vi får sitta på lånad tid innan ett av de stora sällskapen på cirka tio personer ska komma och ha bordet. Servitören som mest pratar engelska gör sitt bästa för att vi ska känna oss välkomna ändå. Den stress han borde ha inom sig med restaurangen full av gäster påverkar inte hans humör. I stället skojar han entusiastiskt då han har tid. Men det är rörigt och svårt att få uppmärksamhet.Amazing thai på Kvarnen har samma ägare som sin namne på Bredgränd i centrum. Men lokalerna verkar inte släkt. Restaurangen i Kvarnen är ungefär tre gånger så stor och inte särskilt utsmyckad. Lokalen är ganska kal. Det är lågt i tak men inte trångt. Inredningen och golvet går i träfärger. Menyn känns däremot igen från syskonrestaurangen, men på Kvarnen finns dessutom en middagsbuffé. Den verkar vara publikmagneten. Till priset av 129 kronor får gästerna själva välja bland ett tiotal varma rätter, soppa och frukt efteråt. Men Nöje fredags testpatrull väljer i stället ifrån den långa menyn med ungefär ett 50-tal rätter. Förrätten Satay med jordnötssås är grillspett med kyckling för 35 kronor eller tigerräkor för 59 kronor. Vi tar kycklingvarianten och får in två spett som smakar mer marinerat och ugnsstekt än grillat. Kycklingen är mör och saftig och jordnötssåsen fyllig och har inslag av nötter i små bitar. Två smaker möts i passande kombination. Kanom pang na moo är friterat bröd med fläskfärs och sötsur dipsås för 28 kronor. Den är mer ensidig. Fyllningen tillför inte mycket, utan det smakar mest friterat bröd. Huvudrätten Balmuag nam pharile pao för 119 kronor består av bläckfisk med paprika, lök, chilipasta och söt basilika. Bläckfisken är trevligt nog inte det minsta seg, som den sortens fisk ofta är. Den här bläckfirren har perfekt konsistens, är mjuk med lite tuggmotstånd. Grönsakerna i grytan är också väl behandlade i köket. Chilipastan ger sting. Men inte alls i överkant. Wokad kyckling med ingefära, thailändsk öronsvamp, paprika, salladslök, lök och söt basilika kostar 96 kronor. Den är en mildare rätt med tydlig karaktär av ingefära. Kycklingen är mör och grönsakerna krispiga och skurna i stora bitar. Båda huvudrätterna serveras i varsin generöst tilltagen portion och till en stor skål med ris. När det blir dags för efterrätten är vi rejält men skönt mätta. Bland desserterna finns inte mycket att välja mellan, enbart två rätter. Glass med kolasås för 29 kronor är varken originellt eller fantasifullt. Glassen är visserligen av hög kvalitet men kolasåsen kommer förmodligen från tub. Annorlunda är däremot Guay boat chi för 35 kronor. Det är en thailändsk dessert och består av skuren banan som serveras i varm kokosmjölk, troligast smaksatt med honung. Smaken påminner mycket om välling och känns lugnande. Kanske inget att äta ofta, men väl värt att prova någon gång eller två. Längst ner på kvittot står: "Det måste inte vara starkt ..." och den devisen verkar köket faktiskt jobba efter. Ingen av våra rätter var svettframkallande till skillnad mot den mat som serverades när Amazing thai nyöppnade nere i centrum. Förmodligen har det skett en anpassning för svenska magar sedan dess. På gott och ont, men kanske mest på gott.Testpatrullen 31 januari 2003
Kvarnen, Salagatan |Januari 03
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!