Amazing Thai
Telefon: 018-15 30 10Öppet: mån-tors 11-22, frelör 11-23, sön 12-22Priser: förrätter 35-69 kr, varmrätter 75-139 kr, desserter 29-35 kr, meny 129 kr.Inriktning: thailändsktKajförklaring: = lysande = mycket bra, = bra = godkänd, = dåligNär thaikrogarna för ett tjugotal år sedan exploderade som öronsvampar på en trädstam, var det många som för första gången upplevde ett riktigt exotiskt kök fyllt av smaker som vitlök, ingefära, lime, citrongräs, koriander och såväl milda som heta chilifrukter. De som redan upptäckt Thailand som semestermål kunde gå på krogen och åkalla minnen av ljuvligt varma kvällar med dofter från otaliga restauranger och gatukök.Men mycket har förändrats under resans gång. En anpassning till svenska smaklökar har slätat ut det thailändska köket, och ibland känns avståndet till Siambukten onödigt långt. Det gäller inte minst efter ett besök på Amazing Thai i lilla Bredgränd, mellan Dragarbrunnsgatan och Kungsgatan. "Det måste inte vara starkt, men det måste vara gott" är den slogan som Amazing Thai använder för sina bägge Uppsalakrogar (och nu även en i Stockholm). Och kanske är det så gästerna vill ha det. När den alltid heta räksoppan tom yam gong (69 kr som förrätt och 129 kr som huvudrätt) inte ens lyckas framkalla en ynka liten svettdroppe i pannan, förstår vi att här är det den "snälla" linjen som gäller.Amazing Thai är dock till det yttre sig likt sedan öppningen för ca fem år sedan. Två thailändska kvinnoskulpturer i trä hälsar välkomna innanför entrén och det öppna köket bakom en trädisk ser fräscht och mycket inbjudande ut. På några stolar nära disken sitter gäster och väntar på sin hämtmat.Lokalen är effektivt men lite tråkigt utnyttjad. Färgskalan går i blått och gult med thaidekorationer här och var på väggar och i fönster. Servicen är snabb och förekommande åtminstone under första halvan av måltiden.De klassiska vårrullarna (39 kr) kommer snabbt in på bordet och visar sig vara två rejäla, nyfriterade och härligt krispiga risrullar med bland annat glasnudlar, morötter och vitkål. I separat skål serveras den sötsura såsen.Två rätter på menyn är utmärkta som "starka". En av dem, glasnudelsalladen yam vonsen (93 kr), serveras bara som helportion. Den visar sig dessutom vara maxat generös och till vår stora överraskning inte speciellt stark. Vi har valt varianten med räkor i stället för fläskfärs och får förutom flera matiga tigerräkor bläckfisk och en stor blåmussla i sitt skal. Dessa godsaker är väl blandade med de halvtransparenta glasnudlarna, bitar av bladselleri och lök i en fiskbaserad sås. Lite för mycket av allt, inte minst sellerin och den grovt skurna löken. Chilin, som skulle gett styrkan och hettan, blev uppenbarligen kvar i köket.Satay med tigerräkor (59 kr) är tre stora och vackra räkor trädda på pinnar och serverade med en krämig och söt jordnötssås. Tigerräkorna (som förekommer flitigt på Amazing Thais meny) är goda och härligt spänstiga.När vi rekommenderas att prova wok med ingefära (96 kr) faller vi för kyckling som huvudingrediens. Kanske är det just kökets omtanke om gästernas magar som gör att kycklingbitarna fått ligga för länge i wokpannan. Det hjälper föga att kocken strösslat generöst med riven ingefära någon sprätt på anrättningen blir det inte. Geng ped bed yang (129 kr) är enligt menyn gjord på grillad anka, serverad i röd curry tillsammans med aubergine, ananas, körsbärstomater och chilifrukter. Här finns en svag förnimmelse av thailändsk hetta och smakerna gifter sig på ett trevligt sätt med varandra. Färska exotiska frukter förknippar vi gärna med thailändska efterrätter. Men närmare än till en skål med konstgjorda frukter i ett fönster kommer vi inte på Amazing Thai. För kvällen har vi två, efterrätter att välja på: Grovt skurna bananbitar i en skål med het kokosmjölk (35 kr) och glass med kolasås (29 kr), vilket visar sig vara några skopor standardglass med kolasås ur tub. Den som vill ha thailändskt i snällversion går säkert nöjd härifrån. Men testpatrullen kan inte annat än att längta lite till en genuin strandrestaurang, någonstans i Thailand.Testpatrullen 16/12, 2005
|
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!