Allt bättre på Stationen

Krogpatrullen äter på Stationens à la carte-restaurang Paris, och njuter av överdådet.

Det går fortfarande att förundras över byggnadens historia?

Det går fortfarande att förundras över byggnadens historia?

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Restaurang2014-02-27 15:17

”Tänk, här stod man och trängdes när tåget var försenat.” Det går fortfarande att ha tillbakablickande konversationer på Stationen – men minnet bleknar fort av hur det tidigare såg ut. Det har nu hunnit gå 2,5 år sedan stationsbyggnaden från 1866 öppnade i sin nya skepnad, och sedan dess har Stationen blivit ett självklart nav i Uppsalas uteliv. Det har blivit hög tid för Krogpatrullen att återvända.

À la carte-restaurangen Paris är sig lik med röd sammet och första klass-lyx, lite på lek och lite på allvar. På andra fronter har det hänt en del. Krogpatrullen upplever bland annat att servicen skärpts ett snäpp. Nu möts vi av vänlig artighet och snabba vändningar.

Menyn är fransk-svensk och vissa rätter hänger med sedan starten. Bland förrätterna väljer krogpatrullen hällstekt pilgrimsmussla med tryffelstuvad blomkål (130 kr) och får in en underbart god liten rätt. De söta musslorna och hasselnötssmöret balanseras upp med syrliga inslag och tryffel. Anklever au Torchon (155 kr) är en klassiker där leverröran kokas i en kökshandduk. Här serveras resultatet i form av en ankleverskiva på en brödbit med nötsmulor och vinägerkokta druvor. Anklevern är välsmakande, men druvorna hade behövt avge mer syra. Råbiffen (135 för halv portion, 195 för hel) är klockren i sin enkelhet. Må den alltid ha en plats på menyn.

När huvudrätterna kommer in märks kökets förkärlek för det överlastade. Brasserirätten steak frites (195 kr) är klart prisvärd, med en fin kalvlövbiff, men det blir lite mycket med pepparrot, förlorat ägg, vinägerbrynt smör, pommes, stekt broccoli, tryffelmajonnäs och hasselnötter.

Citronhalstrad tonfisk med fänkålsgratäng (265 kr) är en vällagad men också den lite för stökig rätt. Dessutom kommer rätten in till bordet för kall. För kall är tyvärr också hjortinnanlåret (265 kr), som dock är fint tillagat och serveras med en trevlig liten äppelgratäng och knapriga rotfrukter.

Patrullen fnissar lite åt alla dessa smulor som dyker upp i alla rätter, gärna tillsammans med nötter av olika slag…

Bland efterrätterna är äppel- och mandelkaka med gräddfil och brynt smör-glass (90 kr) är ett roligt försök som inte riktigt når ända fram. Den brynta glassen hade smakat bättre om smörets sälta kommit fram och skapat kontrast, nu blir det för sött. Tarte au chocolat (90 kr) är däremot riktigt smarrig, med tung chokladsmak och kladdigt kompakt konsistens. En crème brûlée (80 kr) är aldrig fel efter en rejäl huvudrätt. Här serveras den i coupeglas och med en kula citronsorbet som avsvalkning. Tryggt, säkert och gott.

Stationens kök är inte helt utan brister, men patrullen upplever att de riktiga höjderna är högre nu än förr, vilket är en rolig utveckling. Men på huvudrätterna kunde man gott hållit igen en smula, det charmigt maximalistiska temat till trots.

 
Stationen, Paris

Adress: Olof Palmes plats 6

Tfn: 018-15 35 00

Sajt: www.stationen.se

Kök: Franskinspirerat, ­ibland i retrostil.

Passar för: Den som gillar folkmyller och överdådig inredning.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 425 kr.

Prisvärt: Priserna varierar ganska stort och väljer man rätt bland de lägre priserna kan det bli klart prisvärt.

Övrigt: Den pråliga miljön i det gamla stationshuset är rolig och snygg, även nu när nyhetens behag har svalnat. Att toaletterna finns i motsatt del av lokalen är dock ett störande moment för den som äter i à la carte-avdelningen, särskilt de helgkvällar då baren är full av folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!