Alex vinbar & kök
Öppet: Tisdag-lördag kl 18-24Pris: Förrätter 60-110 kr, huvudrätter 110 kr-210 kr, desserter 55-90 kr. Trerättersmeny 295 kr, femrättersmeny 450 kr.Läget är både en fördel och en nackdel för Alex Vinbar & Kök på Skolgatan i Uppsala. Fördelen är utsikten mot Linnéträdgårdens blommande örtesängar under den varmare delen av året. Nackdelen är att denna restaurang ligger lite undangömd inne i ett hotell. Alex bakficka exponerar sig väl, men kontakten med gatan är obefintlig för den mer anspråksfulla huvudrestaurangen. Man måste faktiskt ta sats och passera First Hotell Linnés breda foajé för att hitta hit. Kanske missar därför en och annan Uppsalabo denna förträffliga krog.Den avlånga matsalen sägs i äldre tider ha varit del av ett stall. Bruna takbjälkar påminner om detta. Inredningen är också rustik med breda golvtiljor, gulockrafärgade väggar och svarta taklampor av järn. Vackert dukade bord med randiga linnedukar, härligt stora tygservetter samt många levande ljus mjukar upp och bidrar till stämningen. Ett bord dekorerat med bland annat pumpor förstärker känslan av höst och skördefest.Det är roligt med en restaurang där det märks vilken årstid som gäller. Det tyder på en vilja att ta till vara det säsongen erbjuder och en förmåga till förändring. Så är det hos Alex.Matsedeln bjuder mycket svamp och vilt. Olika svampsorter serveras som soppa, tillbehör eller sallad. Från skogens skafferi kommer också fasan, orre, älg, rådjur och hjort ångande. Det känns som att bli bjuden på kalas efter en lyckad jakt.Menyn är välgörande fri från poetiska omskrivningar. Vad sägs om namnet Potatis och duva (105 kr)? Det innebär skivor av duvbröst som är mer röda än rosa till nystekt anklever, chips av mandelpotatis, sallad och tryffelolja. Det är välkryddat, vackert och njutningsfullt.Mer traditionell är förrätten caesarsallad. Dess förtjänst är att den finns som halv portion och då kostar endast 60 kr. Ändå är den väl tilltagen och lyckad med god kyckling, romansallad, rödlök, avlånga brödkrutonger, fint hyvlad parmesan och välgörande sälta i dressingen.Reninnanlår (195kr) är stekt till önskad rosa nyans och utomordentligt mör. Till den serveras potatis i en spännande getoströra och toppmurklor med dragon i portvinssås som tillför lite fin sötma. Fasan (180 kr) visar sig vara färserat, mycket välkryddat fasanbröst till pumpa, linser, svarta bönor, svartrötter och calvadossås i en spännande mix. Det är bara att kapitulera och långsamt inmundiga anrättningen.Utbudet av desserter är varierat. Här finns både tarter, bakelser, suffléer m m. Vi faller för pekannötskaka (75 kr). Denna kaka med valnötssläktingens nötter i en kolaaktig röra är en läckerhet, serverad med ett färskostägg och citronvaniljsås. Blåbärsglass med hallonparfait och varm passionsfrukt (85 kr) kan inte mäta sig med kakan. Blåbärsglassen är smakrik men hallonparfaiten alldeles för kall och hård, vilket förtar upplevelsen.Servicen är länge bra. Flink betjäning med vatten och bröd, bra besked om menyn och kort väntan tills vi kommer till desserten. Då går något snett, och vi börjar tro att beställningen glömts bort. Alldeles för sent, efter påstötning, kommer efterrätten på bordet.Det är bra spridning på priserna; här finns både billiga rätter och dyra. Det är mycket sympatiskt med en varmrätt för drygt 100 kr, och en trerättersmeny för under 300 kr får anses prisvärt med tanke på den genomgående höga kvaliteten hos Alex.
[Skolgatan 453]|oktober 02
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!