After work eller inte - krogarna är oense

Fenomenet after work delar Kroguppsala. På många ställen är det självklart att ha särskilda erbjudanden, medan andra litar på att gästerna hittar dit ändå. Senast i ­aw-raden är nattklubben Birger Jarl.

Tua Ljungberg, Berit Sandberg-Lönn, Gunvor Fredriksson, Ann-Britt Tholcke och Berit Andersson från ­Akademiska barnsjukhuset tar ett glas på Terrassen före personalfesten senare på kvällen.

Tua Ljungberg, Berit Sandberg-Lönn, Gunvor Fredriksson, Ann-Britt Tholcke och Berit Andersson från ­Akademiska barnsjukhuset tar ett glas på Terrassen före personalfesten senare på kvällen.

Foto: Pär Fredin

Restaurang2015-10-02 04:55

På Terrassen är after work en självklarhet. I tio års tid har man haft aw här i en eller annan form.

– Vi tycker om den avslappnade atmosfären. Det blir en trevlig start på kvällen, säger restaurangchef Karolina Svensson.

Det är löningsfredag klockan halv sex. Stället fullt av sällskap. Vid ett ovalt bord sitter tiotalet kvinnor i olika åldrar med varsitt glas framför sig.

­De är från Barnsjukhuset på Akademiska, berättar Berit Andersson, som sitter vid ena kortsidan.

– Senare på kvällen ska hela arbetsplatsen ha stor fest, och nu är vi några kolleger som tar ett glas tillsammans innan, fyller bordsgrannen Ann-Britt Tholcke i.

Vid bordet intill sitter Linda Wardell, Carola Karakas och Evelina Nedell, alla från Djörkes revisionsbyrå och äter hamburgare.

– Vi går ut tillsammans då och då, kanske var tredje månad sådär, berättar Linda Wardell.

De brukar gå till lite olika ställen. Stämningen är viktig, och att det inte är för hög musik.

– Och så ska det finnas någon enkel mat, som hamburgare, säger Evelina Nedell.

Men det måste inte vara kollegerna som utgör sällskapet. I alla fall inte för Mats Lundin, snickare och Lennart Johansson, programmerare, som sitter vid ett bord på Churchill Arms.

– Vi känner inte varandra, men har after work tillsammans ändå, skrattar Mats Lundin, och berättar att de båda är ute på egen hand efter jobbet, och nyss upptäckte ett gemensamt whiskyintresse.

– After work är trevligt. Jag och min fru brukar gå ut varannan fredag efter jobbet. Vi tar ett glas och äter något och sen går vi hem, berättar Lennart Johansson.

På Birger Jarl har man sin första riktiga aw-kväll. Fredrik Anell-Berger, Henrik Hällberg och Oscar Falkman på event­företaget Brink & Berger är här och kollar stämningen.

–Vi går väldigt sällan på after work, säger Fredrik Anell-Berger. Vi jobbar ofta kväll och natt och har inte möjlighet. Men i dag gjorde vi ett undantag.

Under parollen work hard, play hard siktar Birger Jarl på annat än den klassisk öl- och hamburger-after worken.

– Det ska vara mer fart och fest, förklarar ägaren Johan Lindh.

Till en början satsar de på en fredag i månaden med fri buffé, dansgolv, liveuppträdanden och överraskningar. Och sen stänger man kl 20.

– Du ska kunna komma hit, ha lite fest, och ändå hinna hem i tid till ”Idol” på tv, förklarar Johan Lindh, som fått idén till en mer festbetonad after work från liknande koncept i Stockholm och Göteborg.

– Jag tror stenhårt på idén, men vi behöver bryta ny mark, förklarar han. Normalt är vi en nattklubb, med mycket yngre publik och nu ska vi locka andra gäster.

Men många krogar i stan väljer bort after work-konceptet.

– Det kommer många hit på fredagar efter jobbet ändå, och vi har märkt att en after work stör den dagliga driften lite, säger Erik Pettersson, restaurangchef på O’Learys i Uppsala.

För en after work måste ju inte bara handla om tydliga erbjudanden. Det kan också vara känslan hos besökarna.

– För mig är det egentligen inte v­iktigt om ett ställe säger att de har efter work eller inte, säger Fredrik Anell-Berger. Det är gästerna som bestämmer: Om de är på after work, då är det after work!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!