Örtbakad lax med palsternackspuré och varm gurksallad
4 port
Tid: 40 min
500 g palsternacka
3 dl grädde/mjölk
Citronsaft
600 g laxfilé
25 g smör
¾ dl panko/ströbröd
2 citroner
1 kruka persilja
1 gurka
2 äpplen
1 kruka trädgårdskrasse/annan sallad
2 salladslökar/1 knippe gräslök
Smör till stekning
Gör så här:
1. Skala och skär palsternackan i små bitar. Koka mjuk i grädden, ca 15 min. Mixa slätt med mixerstav, smaka av med salt peppar och citron. Håll varmt under lock.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsbitar. Salta runtom. Värm smöret i mikron så det blir mjukt, blanda med finrivet skal från två citroner och finhackad persilja. Fördela blandningen på laxbitarna. Baka ca 12 minuter, eller tills du kan sticka en potatissticka genom fisken utan motstånd.
3. Tärna gurka och äpple. Skär av krassen från krukan, ta inte med hela stjälken. Strimla salladslök/gräslök. Hetta upp en stekpanna med smör, fräs gurka och äpple snabbt. Pressa över några droppar citron. Salta och peppra. Dra av från värmen. Rör ner krasse/sallad och salladslök/gräslök.
4. Servera laxen med palsternackspurén och gurksalladen.