Fräsch soppa till midsommar

En klassisk grön ärtsoppa som avslutas med mousserande vin på slutet. Serveras med grillade mackor toppade med gruyèreost, senap och skinka. Ett fräscht och passande inslag på midsommar för den som vill förnya sig!

Midsommarfräscht. En klassisk grön ärtsoppa som avslutas med mousserande vin på slutet. Serveras med grillade mackor toppade med gruyèreost, senap och skinka.

Midsommarfräscht. En klassisk grön ärtsoppa som avslutas med mousserande vin på slutet. Serveras med grillade mackor toppade med gruyèreost, senap och skinka.

Foto: Sandra Gunnarsson

Recept2017-06-23 09:00

Grön ärtsoppa med croque monsieur-toast

4 port

Tid: 20 min

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 dl vitt vin

6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl grädde

600 g ärter

2 dl mousserande vitt vin

4 stora skivor bröd

Dijonsenap

4 skivor god skinka

4 tjocka skivor gruyère eller annan god ost

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör i en stor kastrull. När löken blivit mjuk och glansig – slå över vinet och låt det koka ner till hälften. Blanda ner buljong (flytande + vatten eller tärning + vatten) och grädde. Låt koka upp, tillsätt ärterna och låt koka upp igen. Mixa sedan soppan slät i en blender eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

3. Bred smör och ett tunt lager dijonsenap på brödskivorna. Lägg på skinka och ost. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt grilla i ugn ca 10 minuter, eller tills osten fått fin färg. Skär i mindre bitar.

4. Värm upp soppan. Rör ner det mousserande vinet i kastrullen eller vid bordet i varje tallrik. Servera med toasten.

Fredagsreceptet – lyxigt och lättlagat

Grön ärtsoppa med croque monsieur-toast

En klassisk grön ärtsoppa som avslutas med mousserande vin på slutet. Serveras med grillade mackor toppade med gruyèreost, senap och skinka. Ett fräscht och passande inslag på midsommar för den som vill förnya sig!

4 port

Tid: 20 min

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 dl vitt vin

6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl grädde

600 g ärter

2 dl mousserande vitt vin

4 stora skivor bröd

Dijonsenap

4 skivor god skinka

4 tjocka skivor gruyère eller annan god ost

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör i en stor kastrull. När löken blivit mjuk och glansig – slå över vinet och låt det koka ner till hälften. Blanda ner buljong (flytande + vatten eller tärning + vatten) och grädde. Låt koka upp, tillsätt ärterna och låt koka upp igen. Mixa sedan soppan slät i en blender eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

3. Bred smör och ett tunt lager dijonsenap på brödskivorna. Lägg på skinka och ost. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt grilla i ugn ca 10 minuter, eller tills osten fått fin färg. Skär i mindre bitar.

4. Värm upp soppan. Rör ner det mousserande vinet i kastrullen eller vid bordet i varje tallrik. Servera med toasten.

Recept och foto: Sandra Gunnarsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!