Novo ett välkommet tillskott i krogarnas övre skikt

Genuin mat i en sober miljö. Novo är en mycket stark nykomling i Kroguppsala, tycker UNT:s krogpatrull.

Krogpatrullen har testat relativt nya krogen Novo på Vaksalagatan och blivit imponerade.

Krogpatrullen har testat relativt nya krogen Novo på Vaksalagatan och blivit imponerade.

Foto: UNT

Recension2022-10-21 21:00

Lokalen på Vaksalagatan i skuggan av Konserthuset hyste tidigare populära Tilltugg. Ett krogvardagsrum som legat Uppsalaborna varmt om hjärtat. Man har rumsterat om rejält och det är knappt Krogpatrullen känner igen sig. Det har blivit ljust, fräscht och rymligt med en lite elegant touch, och de stora fönstren kommer verkligen till sin rätt. 

Menyn är inte av det traditionella upplägget utan i stället får gästen kombinera själv: välja huvudråvara, tillbehör och sås. Det för måhända tankarna till inte fullt så drivna ställen, men Novo – med sina höga ambitioner – utgör en intressant motkraft. Utöver à la carten finns också ”tavlan” med gästspel som byts ofta. 

undefined
Ljus och fräscht, "nästan i kubik", tyckte delar av patrullen.

Förrätterna är emellertid satta. Vi provar givetvis råbiffen (139 kr) med picklade kantareller, friterad lök och parmesan, och Novo kan bära den med stolthet. Den varmrökta havsabborren (125 kr) är dock lite för intetsägande och saknar både sälta och rök, vilket förvånar med tanke på hur smakintensivt det mesta annat på menyn är. 

Huvudrätterna är där det händer saker på allvar. Fiskinslaget här – en grillad, mjäll guldsparid (305 kr) – är ljuvligt. Till det väljs företrädesvis Sandefjordsåsen som inte snålar med forellrommen. Eller varför inte gremolata, eller talgfriterade potatisbitar eller gnocchi i nässelpesto? Ni ser, här finns möjligheter att förändra måltiden för den äventyrlige, och alla tillbehör är mycket fina. 

Krogpatrullen har också njutit av majskycklingen med tillbehöret svamprisotto. Vi provar att gå emot servicens vänliga råd att skippa såsen och tar en svart vitlök-emulsion till. Köket hade förstås rätt, den krämiga risotton med perfekt tuggmotstånd i riset gör att såsen blir överflödig. Men att vid sidan av doppa de saftiga kycklingbitarna med sitt härligt rostade skinn i såsen blir en syndigt god rätt i sig. 

undefined
De flesta av råvarorna går igenom en rejäl omgång i grillen. Här en sotig eldost som är mycket välsmakande.

Bland det vegetariska finns två ypperliga val: spetskål och eldost. Den senare kommer in från grillen som en jättebit rakt upp och ned på tallriken. Det ser oinsmickrande ut, men smaken och konsistensen är härlig. Det ska dock sägas att man får paltkoma och en liten enahanda känsla komma smygande mot slutet. Den omtalade gnocchin, som också kommer med västerbottenost och valnötter, är bra till samt en len örtemulsion från såslistan. 

Spetskålen serveras perfekt grillad med blommande sötma men med mycket krunch kvar i sig. Umamibomben i form av svart vitlök-emulsion går givetvis utmärkt till. 

Desserterna är också delikata. Porterbrownien (139 kr) med whiskygrädde, karamell och valnötter är en mumsigt komponerad kombination där varje bit levererar en fin balans mellan sötma och beska. 

undefined
Blåbärsdesserten går inte av för hackor, modigt presenterad i en vacker tallrik.

Blåbärsglassen (139 kr) är modigt presenterad där uppläggningen går ihop med mönstret på tallriken på ett snyggt sätt. Glassen serveras med friterad pasta, som fungerar som en riktigt knaprig våffla i sammanhanget. Honung ger en försiktig extra sötma och färsk timjan står för den mest intressanta smakbrytningen. Det är sofistikerat smarrigt. 

undefined
Vinutbudet är föredömligt stort och varierat. Plus för att man kan få in halvflaska på karaff.

Novo är som nämnt en helt annan typ av krog än Tilltugg – men som förtjänar att bli minst lika omhuldad. Servicen är vänlig och effektiv, om än lite sparsam med information kring rätterna. 

På det stora hela är det här ett mycket välkommet tillskott i Uppsalas övre krogskikt.                                                                           

Novo

Totalbetyg: 16 av 20

Mat: 8/10, Miljö: 4/5, Service: 4/5

Kök: Sydfranskt, spanskt. 

Prisnivå: Mellan-hög. 

Övrigt: En högkvalitativ vinlista. Notervärt att man kan få t ex en Barolo eller Châteauneuf-du-Pape på karaff (halvflaska). 

Adress: Vaksalagatan 24

Tfn: 018-444 00 88

novouppsala.se

Så testar vi: Krogpatrullen består av matkunniga journalister och personer med bakgrund i krogbranschen. Patrullen testar anonymt och vid flera tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!