Formalinstopp bra för miljön men hot mot arbetsmiljön

Nya regler för hantering av formalin skapar oro och arbetsmiljöproblem på laboratoriet för klinisk patologi i Rudbeckhuset på Akademiska. Ombyggnad behövs, men när det kan ske är oklart.

Anette von Malmborg vid det trånga utrymme där formalinet nu ska hällas upp i dunkar.

Anette von Malmborg vid det trånga utrymme där formalinet nu ska hällas upp i dunkar.

Foto: Staffan Claesson

Rättad version2017-03-14 11:47

Framtidens Akademiska byggs för flera miljarder, och tidigare fanns också ett nytt laboratoriehus med i tillbyggnadsplanerna. Men det föll bort, och när formaldehyd, eller formalin som det oftast kallas, omklassificerades enligt CMR (se faktaruta) och nu betecknas som cancerframkallande och kemiskt riskavfall blev det 2016 ett betydande problem för laboratoriet i Rudbeckshuset.

Ändringen av CMR-klassningen av formalin trädde i kraft 2016, och den fyra-procentiga formalinlösning som används vid laboratoriet får inte längre tömmas ut i det kommunala avloppet.

Sedan i maj förra året samlas all formalinvätska i dunkar för vidare transport till destruering som miljöfarligt avfall. Det är framför allt hanteringen med dunkar som ger problem:

– De organ eller delar av organ som vi tar emot för undersökning fixeras omedelbart i formaldehydlösning för att inte förstöras. Hur mycket av lösningen som krävs beror på hur stora preparaten är som ska undersökas, säger Anette von Malmborg, avdelningschef vid laboratoriet.

Många av preparaten är små och ryms i burkar med 40 centiliter vätska, andra är större och kräver upp till tio liter vätska, i en del fall är förvaringskärlen ännu större. Omkring 45 liter formalinvätska samlas dagligen in i dunkar och skickas för destruering. Det betyder flera tusen liter varje år.

– All vätska töms nu i dunkar med tratt vid vasken med avloppet där vi tidigare kunde tömma kärlen utan lyft- och vridmoment, säger Anette von Malmborg.

Vasken är avskärmad för att formalinångorna inte ska spridas i lokalen, men samtidigt som de är ett skydd kan de också bli till hinder i hanteringen av dunkar, tratt och kärl som ska tömmas.

– Vi har haft väldigt god hjälp av miljöenheten på Akademiskas ledningskansli och ergonomer har varit här och hjälpt oss. Men det är en tillfällig lösning, och det vi behöver är ett separat avlopp för formalinvätskorna som för dem direkt till en tank som går vidare till destruering, säger Maria Engedahl, verksamhetschef för Akademiska laboratoriet.

Laboratoriet för klinisk patologi har tillstånd att släppa ut formalin direkt i det kommunala avloppet. Fram till 2016 var det tillåtet att släppa ut ett kilo koncentrerad formaldehyd per dygn. Från 2016 är det tillåtet att släppa ut 10 gram per dygn:

– Gränsen för vad som får släppas ut sätts utifrån vad som är känt om ett ämnes farlighet och utifrån vad bakterierna i våra reningsverk klarar att bryta ned. Begränsningen till 10 gram per dygn var betydande, säger Caroline Holm, utredningsingenjör på Uppsala vatten.

Hon understryker att miljöarbetet avseende utsläpp till avlopp på Akademiska enligt hennes erfarenhet bedrivs seriöst. För personalen har det inneburit krångligare och tyngre arbetsmoment i ångor från ett cancerframkallande ämne.

– Vi glömdes bort när Framtidens Akademiska planerades, och med den nya hanteringen som krävs av formalinet är det väldigt olyckligt. Det gjordes ett förslag på hur ett parallellt avloppssystem kan utformas, men ingen plan för när ombyggnationen kan genomföras, säger Maria Engedahl.

Enligt Thomas Thunblom, direktör vid Landstingsservice, har en beställning från Akademiska gjorts på ombyggnad av avlopp och ventilation vid laboratoriet, och arbetet med en förstudie pågår.

Klassificering av kemikalier

Formaldehyd klassificerades tidigare i EU:s CLP-förordning som ”misstänks kunna orsaka cancer”. Detta ändrades till ”kan orsaka cancer”, en ändring som blev bindande i januari 2016.

I och med omklassificeringen omfattas formaldehyd av de särskilda krav som gäller CMR-klassade kemiska produkter i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. CMR står för cancerframkallande, mutagena och reproduktionsstörande.

Då kemiska produkter CMR-klassats ska särskilda riskbedömningar göras för dem som arbetar med ämnet. Produkterna ska helst användas i slutna system och ska behandlas som kemiskt riskavfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om