Världsmästaren från fotbolls-VM 1998 avslutade sitt tredagars-besök i Uppsala med ett öppet seminarium i Rikssalen dit några hundra personer kommit för att höra Lilian Thuram berätta om stiftelsen som bär hans namn och skapades 2008 för att arbeta mot rasism, homofobi och sexism.
– Vi föds inte till rasister, vi blir det på grund av de berättelser vi hör och de attityder vi möter när vi växer upp. Därför deltar jag i seminarier som det här, föreläser och träffar barn och ungdomar i skolor jorden runt och berättar om hur vi formas, och hur vi kan förändra vårt tänkande, sade Lilian Thuram.
En berättelse han delgav publiken i Rikssalen var den om eleven som sade att Columbus upptäckte Amerika:
– Så jag sade att nästa som kommer in genom dörren här har upptäckt klassrummet. Nääe, sa eleven, vi är ju här!. Ja, sade jag, och det fanns miljoner människor i Amerika innan Columbus kom dit, berättade Thuram, och publiken skrattade.
Lilian Thuram är född i Guadelope och kom till Paris som nioåring. Det var där han blev varse att han var svart, och att det betydde att han betraktades som underlägsen:
– Det bygger på fördomar och okunskap. Men det finns alltid de som tjänar på att peka ut andra som underlägsna och på att exploatera dem. Vita ser sig som överlägsna svarta, män ser sig som överlägsna kvinnor. Vi måste ifrågasätta detta, utan att skuldbelägga de dominerade. Det är inte för få kvinnor i beslutande församlingar, det är för många män, sade Lilian Thuram och fick återigen publiken att skratta.
Seminariet arrangerades av Uppsala universitet, Forum för Afrikastudier och Upsala Nya Tidning.