I ett rött hus med vita knutar drar Kjersti Casteryd på sig en ugnsvante och tar ut den färdiggräddade blåbärspajen ur ugnen. På spisen står en fiskgryta och puttrar väldoftande, och ute på gården fixar familjen det sista med dukningen.
– Det tog ju ett tag innan jag förstod att jag var glutenintolerant, så jag har säkert varit det längre än jag vet om. Men de senaste tolv åren har jag bara ätit glutenfri mat, säger hon. Och när Kjersti Casteryd gick i pension från arbetet som kurator inom landstinget fick hon mer tid till sitt matintresse. Då startade hon en matblogg med bara glutenfria recept - som hon själv hittar på allt eftersom.
– Jag vill avdramatisera att det ska vara så krångligt med glutenfritt. Det går att göra helt vanlig mat, låt bara bli mjölet.
Matintresset har alltid funnits med hos Kjersti Casteryd, som växte upp i en missionärsfamilj i Kongo. Men det väcktes inte ordentligt förrän hon gick en hushållskurs efter studenten, och sedan dess har det hängt med.
– När jag var kurator var jag bland annat på onkologin, vilket kunde vara tufft i perioder. Då var matlagning en väldigt avslappnande hobby. Jag har också sett i mitt yrke hur viktigt det kan vara med bra matrutiner för människor.
Sedan Kjersti Casteryd upptäckte sin intolerans har det hänt en hel del - speciellt de senaste åren, tycker Kjersti som menar att det blivit trendigt att äta glutenfritt. Och utbudet i matbutikerna har ökat rejält.
– För några år sedan fanns det till exempel bara en sorts pasta, nu finns det allt ifrån bönpasta till ärtpasta, och en massa annat.
Ute på gården är bordet dukat för lunch i solen och sällskapet slår sig ned.
– När jag inte är hemma blir det väl färdigpizza, skrattar Kjersti och maken Lennart stämmer in.
– Ja, jag är väldigt bortskämd. Jag gör ju frukost själv, men det är inga avancerade grejer direkt.
Kjersti Casteryd ser inga problem med att kunna laga enkel husmanskost på en glutenfri diet, men berättar att det fortfarande kan orsaka problem när hon äter på restaurang.
– Det kan vara lite svårt, och man måste vara stenhård och dubbelkolla att maten faktiskt är glutenfri. Det finns fortfarande okunskap bland restaurangerna tycker jag.
Och även i affären blir det till att lusläsa innehållsförteckningarna.
– På våra handlingsrundor brukar halva tiden gå ut på att hämta varorna och andra halvan av tiden är att läsa på baksidan av dem, säger Lennart och blåser på den varma soppan.
– Men det gör ju inget egentligen, konstaterar han.
Glutenfri blåbärssmulpaj med mandelspån, kokoschips, risflingor, vit choklad och kokossmör
"Observera att jag använt kokossmör, inte kokosolja i pajen. Det kallas ibland också för kokosmousse. Kokossmöret är pressat av torkat fruktkött från hela kokosnöten, och smakar fantastiskt både i bakverk, efterrätter och precis som det är på smörgås. Det finns av flera olika märken och kan köpas antingen på nätet eller i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsbutiker. Blåbären kan bytas mot andra bär, till exempel björnbär eller hallon. Även plommon eller äpplen som inte är alltför hårda är tänkbara alternativ."
600 g färska blåbär - odlade eller skogsplockade
1½ msk potatismjöl
1½ msk ljust råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
50 g mandelspån
50 g kokoschips
50 g risflingor
100 g vit choklad - eventuellt laktosfri eller helt mjölkfri
125 g kokossmör/mousse
Gör så här:
- Lägg blåbären i en smord ugnsform.
- Blanda potatismjöl, socker och vaniljsocker och strö över.
- Blanda ihop mandelspån, kokoschips, risflingor och hackad vit choklad.
- Smält kokossmöret i vattenbad och rör ned jämnt i smulet.
- Fördela blandningen över blåbären.
- Grädda i knappt 200 grader ca 20 - 25 minuter.
- Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde av valfritt slag.
Ljuvlig fisksoppa med spenat eller rödbetsblast, bondbönor och räkor
"Den här goda fisksoppan smakar nästan som hummersoppa, trots att den varken innehåller hummer eller hummerfond. Använd gärna blasten från rödbetorna som du hade i pajen i stället för spenat eller mangold. Soppan har en mycket mild smak av curry. Gillar du mer sting så ta mer curry eller en starkare sort."
3 msk olivolja
4 msk chilisås
2 tsk mild gul curry
400 - 500 g färsk potatis - gärna så små som möjligt
100 g färsk spenat, mangold eller rödbetsblast
6 dl vatten
4 dl grädde
3 tärningar kycklingbuljong - Kung Markatta
300 g färsk lax
300 g fast vit fisk - gärna torskrygg eller havskatt
100 g förvällda bondbönor eller ärtor
1 msk limesaft
några varv på svartpepparkvarnen
gärna lite skalade räkor: 150-200 g blir ganska lagom
några dillvippor
Gör så här:
- Börja med att värma upp olivoljan i en rymlig gryta.
- Lägg i chilisås och curry och rosta lätt någon minut under omrörning.
- Lägg i potatisen (skuren i tärningar om den är stor) och grovskuren spenat/mangold/rödbetsblast, och fräs runt några minuter under omrörning.
- Häll på vatten, grädde och smulad buljongtärning och låt småkoka under lock tills potatisen är knappt mjuk, vilket kan variera beroende på potatissort. Mina små färskpotatisar blev lagom efter ca 8 minuter. Pröva och anpassa tiden helt enkelt.
- Lägg i fisk och bönor och låt sjuda klart ungefär 4 - 5 minuter.
- Smaka av med limesaft och svartpeppar och häll upp i djupa skålar eller tallrikar.
- Toppa med dill och skalade räkor.
Powersmoothie med äppelmust, grönkål, mango, päron, havtorn och lime
"Den här vackert ljusgröna smoothien passar både till frukost och mellanmål och ger dig massor med vitaminer, mineraler och bra fettsyror. Den passar både till frukost och mellanmål. Jag köper min havtornsjuice av en granne som har havtornsodling, men det finns också bra havtornsjuice att köpa på hälsokostburiken. Äppelmusten är mustad av våra egna äpplen, men du kan använda vilken köpt must du vill eller egen som är pressad i råsaftscentrifug."
5 dl äppelmust
2 krukor finbladig grönkål - ca 40 - 45 g repad vikt (Swegro)
1 mango - skalad vikt ca 250 g
1 päron - skalat och urkärnat ca 150 g
saft av två pressade lime - ca ½ dl
3 msk havtornsjuice
1 msk proteinpulver eller groddpulver av något slag
2 msk kokosolja - jag använder MCT flytande kokosolja
1 - 2 tsk flytande honung
Gör så här:
- Repa bladen från grönkålen, skala och ta bort kärnan från mangon, kärna ur päronet, pressa saften ur limen.
- Mixa alltsammans slätt och fint till en illgrön, lite skummig smoothie.
Glutenfri rödbetsäppelpaj med getost, mozarella och rosmarin
"Den här pajen passar bra nu i rödbets- och äppeltider. Spar gärna blasten från rödbetorna och använd i stället för spenat eller mangold i en smoothie eller en fisksoppa."
3 dl Universalbakmix från Urtekram
80 g smör
2 krm salt
2 krm xantangummi
1 stort ekoägg - ca 63 - 65 g
70 g lagrad ost i tunna skivor
300 g mycket lätt kokta rödbetor
1 stort fast och aromatiskt äpple - skalad och urkärnad vikt ca 160 g
½ paket getost - 75 g
några kvistar färsk rosmarin
3 stora ekoägg à ca 64 g
1 boll mozarella - 125 g
1 dl grädde
2 krm vitlökspeppar
2 krm salt
Gör så här:
- Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en lite högre smord pajform med löstagbar botten. Låt degen gå ganska högt upp på kanterna. Nagga och ställ in i kylen en timme. Förgrädda sedan i 200 grader 10 minuter, och fodra genast med tunna ostskivor när pajskalet kommer ut ur ugnen. Det gör att pajskalet inte mjuknar lika lätt.
- Koka rödbetorna halvmjuka och skala dem. Skär i bitar.
- Skala och kärna ur äpplet och skär i bitar.
- Fördela i pajskalet och smula över getosten.
- Dra av bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem. Strö över.
- Mixa ihop ägg, mozarella, grädde, salt och vitlökspeppar och häll över pajen.
- Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 40 - 45 minuter tills pajen fått fin färg och helt stannat i mitten.
- Gräddningstiden kan variera beroende på material och utseende på pajformen, så håll nogrann koll.
- Låt pajen få svalna lite och servera den som den är eller som tillbehör till kallskuret. Garnera gärna med en kvist färsk rosmarin.
Glutenfri lyxig saffrans- och kanelrostad müsli
"Att saffran "muntrar sinnet" det visste redan Linné på sin tid. Att den här riktigt lyxiga och läckra müslin, som jag rostat med både saffran och kanel muntrar upp, det törs jag nästan utlova. En tallrik yoghurt - vanlig eller kokosyoghurt - några matskedar av müslin och kanske lite extra färsk frukt eller bär. Ren och skär njutning! Lova mig att ni prövar!"
350 g grova glutenfria havregryn eller boveteflingor
200 g naturella pistaschnötter
200 g mandel
150 g pumpafrön
150 g solroskärnor
80 g naturella kokoschips - lätt smulade
4 msk vatten
2 msk avocadoolja, mandelolja eller kokosolja
2-3 msk flytande honung
½-1 g saffran
1-2 msk kanel
1-2 tsk vaniljpulver
50 g torkade skivade jordgubbar
100 g torkade blåbär
100 g kakaonibs
annan torkad frukt eller bär efter tycke och smak
Gör så här:
- Börja med att lägga mandel och pistaschnötter i blöt i vatten som täcker ca 3 timmar. Det gör näringen mer lättåtkomlig.
- Lägg pumpafrön och solrosfrön i blöt i en annan skål, också i 3 timmar.
- Skölj igenom ett par gånger för att få bort skräp och låt rinna av mycket väl.
- Torka eventuellt med en ren handduk.
- Grovhacka mandel och nötter.
- Blanda ihop gryn eller flingor, mandel, nötter, frön och kärnor samt kokoschips i en stor bunke.
- Ljumma vatten med olja, honung, saffran, vaniljpulver och kanel och blanda ned ordentligt i mysliblandningen så det kommer åt runtom överallt. Ha gärna plasthandskar på händerna om du inte vill se ut som en saffransbulle själv. Bred ut på två ugnsplåtar och låt stå och suga åt sig några timmar.
- Rosta myslin, antingen båda plåtarna samtidigt på varmluft 150 grader eller en plåt i taget på 175.
- Rosta 30 - 35 minuter och rör om några gånger under tiden så blandningen blir jämnt rostad. Byt plats på plåtarna några gånger om du rostar båda samtidigt.
- När blandningen svalnat blandar du i torkade jordgubbar, blåbär, kakaonibs och eventuell annan torkad frukt eller torkade bär efter tycke och smak.
Recept: Kjersti Bylin Casteryd