Konsten intar Rånäs slottspark

För fjärde sommaren förvandlas Rånäs slottspark till en konstscen och café Stenkvarn till utställningslokal av konst.

Den fjärde Rånässalongen. Sommarens tema, ”PARK LEK” handlar om den kreativa, lekande, utforskande människan, berättar Ulf Wisell.

Den fjärde Rånässalongen. Sommarens tema, ”PARK LEK” handlar om den kreativa, lekande, utforskande människan, berättar Ulf Wisell.

Foto: Christer Bergström

Rånäs2017-07-12 08:04

Utomhus i slottsparken visar ett 50-tal konstnärer från olika länder installationer och inomhus i Stenkvarn exponerar ett 20-tal konstnärer sina alster.

– Jag vågar säga att konsten kommit för att stanna på Rånäs slott, säger Ulf Wisell, vd för Rånäs Slott AB och förklarar att verksamheten annars är inriktad på konferenser och privatmarknaden.

Hade det inte varit för Mai Lundell som tidigare i många år bland annat drivit Järnboden i Harg med konstutställningar och konstprojekt, så hade sannolikt aldrig konsten fått det här fästet i Rånäs. Ulf Wisell berättar hur han kom i kontakt med Mai Lundell.

– Jag var på slottet och var på språng någonstans. Då dök Mai upp. Hon talade om hur vackert det var här och sa att "det här stället skulle passa bra för konst." Det var första gången vi träffades. Hon utvecklade sina ideér och det ledde fram till att vi senare öppnade den första sommarutställningen för fyra år sedan.

Den fjärde Rånässalongen ”Park lek” handlar om den kreativa, lekande, utforskande människan - Homo Ludens. Den visas fram till 13 augusti.

Tidigare års teman har varit "Förnuft och känsla", "Magiska rum" och "Gränsfall – är vi ute eller inne?"

Ett viktigt syfte för salongen för Mai Lundell är att skapa broar och band mellan konstnärer från Roslagen och från olika delar av Sverige. Hon hoppas bidra till ytterligare utbyte mellan andra länder.

– Besökarna till konsten får en karta som de kan promenera efter i naturen på hela slottsområdet, ända ner till sjön och hagen och upp mot slottet. Installationerna är märkta på kartan, berättar Ulf Wisell som tycker att det är spännande att se hur konstnärerna tar sig an uppgiften att forma och gestalta ett konstverk i slottsparken.

Något av det som visats tidigare år har varit svävande klänningar, en stor kapad plåtbåt som skulle föreställa ett altare, träd i rostfritt och glänsande koppar med glasänglar, omplåstrade träd av förgylld björknäver, guldfärgad ved som hänger från ett träd, färgstarka masker och spretiga figurer som såg ut att vara mitt uppe i någon sorts rörelse.

En installation som finns med i sommarens utställning är konstnären Ina Erikssons tabernakel alldeles intill den brusande forsen vid slottet. En stig leder fram till konstverket som påminner om ett övergivet tempel, med väggar och tak av gamla fönster. En plats för meditation.

– Det blir mer liv och rörelse i parken med konsten, folk känner sig mer välkomna, det händer något, vi blir helt enkelt mer inbjudande, säger Ulf Wisell och går in i tabernaklet.

Under salongen blir slottsparken ett grönt ”palats” för publiken att vandra i och uppleva konst av olika slag

Mai Lundell är projektledare, koordinator och utställningsansvarig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!