Rånet orsakade svårt psykiskt lidande

En 20-årig man höll tre personer i schack med kniv och tvingade dem att ta ut 8 000 kronor från en bankomat vid Stora torget i Uppsala. Genom en särskild spårningsapp lyckades polisen fånga rånaren.

Brott. Rånaren till vänster övervakar när ett av hans offer tar ut pengar vid en bankomat.

Brott. Rånaren till vänster övervakar när ett av hans offer tar ut pengar vid en bankomat.

Foto: Foto från polisutredningen

Rån2018-01-21 07:00

En augustinatt i fjol lämnade tre kompisar en krog i centrala Uppsala för att bege sig hemåt. Vid Stora torget stötte de ihop med en 20-årig man som bad att få låna en cigarett.

Situationen blev snabbt obehaglig i och med att 20-åringen plötsligt drog fram en kniv och krävde att de skulle ta ut pengar åt honom från en bankomat i närheten.

20-åringen hotade att hugga den han kunde om någon av de tre försökte ta sig därifrån. Han höll kniven nära halsen på en av männen och sa att han tidigare under kvällen hade knivskurit två personer.

– Adrenalinet pumpade och massor av tankar rusade genom mitt huvud. I bakhuvudet fanns hela tiden tanken på hur illa det skulle kunna gå om situationen eskalerade, berättar ett av brottsoffren, en man vi kan kalla Erik.

– Det var inte värt några chansningar, även om jag kanske hade kunnat försöka springa därifrån på egen hand. Jag var orolig för vännen som vid tillfället var alldeles bredvid rånaren och lätt hade kunnat huggas om jag eller min andra vän försökte rusa iväg.

20-åringen gjorde ett mycket labilt och oberäkneligt intryck som om han var drogpåverkad, vilket skapade ännu större oro hos de drabbade. För att komma ur gisslansituationen tog två av männen ut pengar och gav gärningsmannen medan det tredje rånoffret beordrades att lämna över sin mobiltelefon. En av männen blev så rädd att han började darra i hela kroppen och föll i gråt.

Rånaren tilltvingade sig 8 000 kronor men ville ha mer. Han lät två av männen gå därifrån och tog därefter med sig Erik till en bankomat på Dragarbrunnsgatan. Det visade sig dock att det inte gick att ta ut ytterligare kontanter eftersom kontot hade en uttagsspärr.

Erik tilläts lämna platsen men först sedan han gått med på att säga att det som hänt var de tre rånoffrens fel.

– Det var en oerhörd lättnad att kunna gå därifrån, kommenterar han.

Klockan var nu runt fyra på morgonen. En busschaufför som haft sin buss stående vid Stora torget hade observerat de fyra männen och insett att något var allvarligt fel. Bussföraren såg att 20-åringen uppträdde hotfullt och hörde honom säga: "Jag svär på min mammas grav att du har mer pengar, så ta ut dom". I det läget ringde han polisen.

En patrull fick kontakt med en av de rånade männen som berättade att hans stulna mobiltelefon gick att spåra geografiskt via appen "Hitta min Iphone". Spårningen visade att mobiltelefonen fanns på Botvidsgatan och en radiobil skickades dit.

När poliserna kom till platsen upptäckte de en man som försökte fly genom ett buskage men han blev snabbt övermannad. Vid gripandet hade 20-åringen på sig den stulna mobiltelefonen samt en sedelbunt.

Under rättegången hävdade 20-åringen att brottsoffret var han själv. Han sa att de tre männen hade försökt råna honom varpå han tagit fram kniven vilket fick dem att överlämna pengar och mobiler.

Men tingsrätten ansåg att mannen helt saknade trovärdighet och dömde honom till fängelse i 14 månader samt att betala sammanlagt 40 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

En av de rånade fick sömnsvårigheter och under lång tid vågade han knappt gå ut av rädsla för att bli knivhuggen. Det andra rånoffret gavs psykiatrisk hjälp, han fick lugnande tabletter och sade upp sig från jobbet på grund av händelsen.

Erik oroade sig för våld och hot som hämnd för sin polisanmälan och befarade att han skulle känna sig otrygg om han rörde sig på stan nattetid.

– Lyckligtvis har denna oro klingat av med tiden, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om