40-tal rån mot elektronikbutiker under 2016

I fjol utsattes ett 40-tal elektronikbutiker i Sverige för väpnade rån. "En grupp på cirka 60 personer misstänks stå för rånen", säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Kriminella har övergått från rån av  värdetransporter till rån av  mobiltelefoner.

Kriminella har övergått från rån av värdetransporter till rån av mobiltelefoner.

Foto: OLA TORKELSSON

Rån2017-10-23 13:57

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har samlat in rånstatistik från landets större elektronikkedjor. Den visar att siffrorna varierar kraftigt mellan åren.

2015 utsattes två elektronikbutiker i Sverige medan det i fjol rörde sig om ett 40-tal fall. Hittills i år har det inträffat minst 17 väpnade rån mot elektronikaffärer.

Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel, uppger att brotten utförs av en mycket begränsad krets gärningsmän.

– Enligt polisen rör det sig om ett 60-tal personer. Oftast är de ute efter mobiltelefoner. De har en väl utecklad logistikedja som gör att de snabbt kan få avsättning för rånbytet, säger Per Geijer.

Han menar att det minskade användandet av kontanter har fått rånarna att övergå till tillgrepp av mobiler eftersom dessa är såväl lätthanterliga som värdefulla.

Antalet rån av den här typen har blivit så stort att elektronikkedjor i Stockholmsområdet under en period slutade att saluföra mobiler i butiker. I stället levererades varorna till kunderna via post.

Sedan dess har dock flera butiker vidtagit åtgärder, till exempel tidlås. Det innebär att värdeskåp där mobilerna förvaras öppnas med lång fördröjning. Rånarna tvingas då vänta så länge att de riskerar att polisen hinner fram.

Enligt Per Geijer är det möjligt att spärra stulna mobiler inom telenätet i Västeuropa medan det inte går att blockera mobiler på samma sätt i andra geografiska regioner. Det är därför troligt att de stulna mobilerna säljs till användare utanför Västeuropa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!