Vattenoron obefogad enligt va-chefen

Oron för att grundvattnet inte ska räcka är obefogad. Men Uppsala vatten har gjort fel som inte svarat enskilda som haft vattenproblem. Det säger ansvarig chef.

Bertil Lustig är vatten- och avfallschef på Uppsala vatten.

Bertil Lustig är vatten- och avfallschef på Uppsala vatten.

Foto: stewen@qimage.se

Ramstalund2017-10-28 07:00

Bertil Lustig är va-chef på det kommunala bolaget Uppsala vatten. Han reagerar starkt på att hushåll inte fått återkoppling (se sidotext) när de påtalat vattenproblem.

–  Det är illa. Så ska det inte vara och det är bra att det blir uppmärksammat, vi får titta på vad som skett i de enskilda fallen, säger han.

Just nu pågår ett ansökningsärende hos Mark- och miljödomstolen där Uppsala vatten söker så kallad lagligförklaring av brunnar och tillstånd att leda bort grundvatten. Synpunkter som lämnas inom för sådana ansökningsprocesser bemöts i regel inte direkt till fastighetsägaren. De tas upp i en samrådsredogörelse, påpekar Bertil Lustig.

Hur säkra är ni på att grundvattnet räcker om ni ökar uttaget i Ramsta?

– Vår utredning visar att vattnet kommer att räcka för den bebyggelse som planeras i översiktsplanen.

Men närboende menar ju att brunnar redan sinat?

– De kan säkert hävda det på goda grunder, men den utredning som vi gjort inom miljökonsekvensbeskrivningen säger att det inte är så. Att brunnar sinat behöver inte nödvändigtvis bero på Uppsala vattens uttag av grundvatten. Det här får nu domstolen ta ställning till.

Men några av dem är ju inte ens sakägare, hur ska det då kunna prövas?

–  Ansökan har kungjorts i flera tidningar och där framgår hur fastighetsägare som inte är sakägare kan ta del av handlingar och lämna synpunkter. Dessutom har ett stort antal fastighetsägare haft möjlighet att lämna synpunkter i samband med samrådet.

Tänker du nu ta kontakt med de berörda hushållen?

– Ja, det kommer jag att göra.

Till Gunsta och Länna öster om Uppsala ska dricksvatten ledas från Uppsalaåsen. Det är storleken på utbyggnaden som avgör om sådana lösningar behövs, säger Bertil Lustig.

– Men det som planeras i Ramstalund ser vi att det här är bästa lösningen. Frågan tas också upp i miljökonsekvensbeskrivningen.

Lantbrukare oroar sig för att ett vattenskyddsområde ska leda till restriktioner för lantbruket. Hur ser du på det?

–  Det är en senare process och tas inte upp i vår ansökan. Men det handlar inte om några omöjliga saker att efterleva, upplever jag. Det går oftast att bedriva ett normalt lantbruk. Det är viktigt att komma ihåg att ett vattenskyddsområde är till för att i ett långsiktigt perspektiv skydda en dricksvattentillgång.

Efter UNT:sintervju tar Bertil Lustig kontakt med Christina Carlson-Thorsson. Hennes besvikelse kvarstår även efter samtalet.

– Han bad om ursäkt flera gånger för att de inte svarat på mitt brev när jag stod utan vatten en vecka i vintras. Det är ju bra med en ursäkt, men den kom alldeles försent.

Hur ser du på att Uppsala vatten hävdar att din brunn inte påverkats av deras uttag av grundvatten?

– Det är så fräckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!