Han skriver om gruvsamhället

När Richard Nordström klev in i mormors gamla skolsal fick han inspiration att skriva en historisk roman om Ramhälls gruvsamhälle. Han hoppas att boken Miraklet i Ramhäll ska väcka tankar om hur hårt livet kan vara i en gruva.

När Richard Nordström besökte sin mormors gamla skolsal i Ramhäll tog idén fart om att skriva romanen om gruvsamhället Ramhäll.

När Richard Nordström besökte sin mormors gamla skolsal i Ramhäll tog idén fart om att skriva romanen om gruvsamhället Ramhäll.

Foto: Christer Bergström

Ramhäll2015-03-12 07:53

Gruvdriften i Ramhäll var i gång en liten bit in på 1970-talet. Richard Nordström har alltid varit nyfiken på det lilla gruvsamhället, eftersom hans mormor Olga Augusta Wahlgren bodde där.

För några år sedan besökte Richard Nordström och hans familj Ramhäll och var med på en guidad tur som startade i den gamla skolan och som avslutades i gruvhålen. Skolan är numera bygdegårdsföreningens lokal. På övervåningen finns den gamla skolsalen bevarad som hans mormor gick i.

– Det var en ­märkvärdig känsla som infann sig när jag kom in i skolsalen. Tänk att få vara i den skolsal där min mormor suttit, säger Richard Nordström.

Sedan tidigare hade han kunskaper om Ramhäll, främst tack vare mamma Wasti Dermé-Nordström och morbror Dick Ruben Van Dermé.

– Min mamma skrev hi­storien om Ramhäll som hon försökte få tryckt i bokform. Morbror Dick skrev memoarer där han beskriver Ramhälls gruvsamhälle. Jag hade alltså mycket material att utgå ifrån i den roman som jag ville skriva om Ramhäll. Besöket i skolsalen tände gnistan att förverkliga romanen.

I romanen ”Miraklet i Ramhäll” skildrar Richard Nordström livet i gruvsamhället, förhållandet mellan gruvledning och arbetare och familjen Berg som flyttar in.

– Familjen Berg kommer till en by där livet stått stilla i hundra år. Sonen Albert är dynamisk och får en ledande roll i gruvbolagens strider om gruvrättigheterna. Dyna­miten kommer, ångkraften tas i bruk och järnvägen byggs ut. Miraklet i Ramhäll ligger i just detta hur familjen Berg på kort tid lyckades få fart på och förändra livet i samhället, säger Richard Nordström.

Romanen slutar med att Albert ser möjligheten att bygga skolhuset där hans mormor senare gick. Skolhuset byggdes år 1885.

– En fortsättning på boken känns naturlig, tycker Richard Nordström som redan nu funderar på en uppföljare.

Han tycker att romanen kommer rätt i tiden. Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening har tagit nya grepp för att sätta Ramhäll på kartan. Redan inför årets turistsäsong räknar föreningen med fler besökare.

– Det känns som om boken är väl tajmad med föreningens satsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!