Utan eldsjälar tystnar Radio Sigtuna

Närradion i grankommunerna Väsby, Uppsala och Upplands-Bro har lagts ned, men kommunens egna Radio Sigtuna sänder alltjämt – mot alla odds. Ett fåtal eldsjälar håller fanan högt.

Ratta in FM 88,2 för Radio Sigtuna.

Ratta in FM 88,2 för Radio Sigtuna.

Foto: Jeanina Santiago

Radio2020-02-01 07:00

Tidningen besöker Radio Sigtunas lokal i Forums källare i Märsta.

–  Forum hette Folkets hus förut, förklarar Ulf Jonasson, tidigare teknisk ansvarig på stationen. 

Gamla möbler står i tamburen. Affischer och gamla fotografier hänger på väggar i korridoren. Minnen från de 35 år som närradion har funnits. 

Sigtuna närradioföreningen bildades av Anita Ögren, en socialdemokrat och numera aktiv i Väntjänsten, samt Åke Johansson, medlem i "Vårat gäng", en showgrupp från 1930–40-talen. 

– Åke var med i Vårat gäng, som hade även Alice Babs, säger Sven Eriksson, en före detta styrelsemedlem i närradion.

Åke Johansson var en barnstjärna som senare blev tidningen Sigtunabygdens ansvarig utgivare 1957–1960, och senare informationschef i Sigtuna kommun. 

Ulf Jonasson och Sven Eriksson nämner flera namn som var med i närradions första styrelse –  de som såg till att närradion etablerades i Sigtuna  kommun.

1985 var det ett 20-tal föreningar som var med i paraplyorganisationen Sigtuna närradioföreningen, alltifrån politiska partier som Centern och Folkpartiet till Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU. Det var religiösa grupper som Filadelfia- och pingstkyrkan och Svenska kyrkan. Dessa föreningar finansierade närradions existens då det rådde reklamförbud.

Men på 1990-talet startades radioreklam. Många närradiostationer började vika ihop för konkurrensen –  den kommersiella radion.  På den här tiden började föreningarna som sände i Radio Sigtuna försvinna. 

– Nu finns det bara en förening kvar, Musik för Alla, säger Jeanette Berglund, ordföranden i dagens Sigtuna närradioföreningen. 

Medan Ulf Jonasson och Sven Eriksson pratar om deras tidigare erfarenhet – hur intresset för närradion har dallrat genom åren, ser Jeanette Berglund en annan verklighet. 

– Vi håller åter på att växa. Det har kommit ungdomar till vår radio, vi är på uppgång igen, säger hon.

Hennes man, Lennart Berglund, programledare, berättar att de tror att de har cirka 4 000 lyssnare i och utanför kommunen.

– Tidigare  har man gjort en mätning i Uppsala, där 1,8 procent av befolkningen lyssnar på närradio, enligt SCB. Jag gissar att det är ungefär lika här, säger Lennart. 

– På äldreboenden i Sigtuna kommun så lyssnar man på Radio Sigtuna, säger Jeanette Berglund.

Radio Sigtuna har ju ett stort musikaliskt brett, alltifrån 1900-talets cowboymusik till 30-talets jazz och till dagens ungdomsmusik. 

De yngsta eldsjälarna i gruppen är i 20-års åldern. Genom dem har de äldre medlemmarna hopp om att närradion ska växa.

Hur finansieras närradion? Sigtuna kommun står för hyran, så det är något de slipper betala. När radion drabbades av störningar har man kollat felet, och själva undersökningen kostade skjortan, men även Sigtuna kommun betalade notan. 

Två företag, Ica Valsta och Betongfabriken i Venngarn, sponsrar närradion. Dessutom får föreningen pengar från kommunen för att utbilda elever som går medialinjen på Arlandagymnasiet. 

Medlemavgifter i Musik för Alla finansierar också sändningarna.

Pengarna används för att betala musikavgifter på sammanlagt 20 000 kronor per år –  till rättighetsorganisationerna Stim, Ifpi och Sami. 

Det är svårt att sälja reklam.

– Det är få hushåll med radioapparater, men i vår hemsida kan man lyssna på våra senaste program under fyra veckor, säger Jeanette. 

Radio Sigtuna

Sigtuna närradioförening bildades den 5 december 1984 vid ett möte i Folkets Hus, numera Forum i Märsta. Föreningens första verksamhetsår är 1985. Den första ordföranden var Anita Ögren. Dagens ordförande är Jeanette Berglund. 

Karta: Forum Ungdomens Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!