Uppsalapsykologens tips inför julafton

Julen är inte bara en tid för god mat och härligt umgänge med familjen. För många är det också en källa till stress.
– Man har rört ihop en laddad kittel med grejer som kan braka, säger Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet.

Julen är inte endast en tid för presentöppning och härligt umgänge med släkten.

Julen är inte endast en tid för presentöppning och härligt umgänge med släkten.

Foto: Christine Olsson/TT

Psykologi2024-12-23 19:00

Ingredienserna i den här laddade kitteln är flera, enligt Johan Waara.

– Man vill att det ska bli så där otroligt Kalle Anka-fint och härligt. Granen och sillen ska vara perfekt, och skinkan ska inte vara för torr.

undefined
Johan Waara rekommenderar att sänka ambitionsnivån inför jullfirandet.

Inom psykologin kallas det för stressorer, och innebär helt enkelt saker som leder till stress. Inför julen kan därför för högt ställda förväntningar krocka med en verklighet som inte alltid lever upp till förhoppningarna.

– Dessutom lever vi ju i ett samhälle i dag där man inte träffar vissa släktingar så ofta, vilket gör att man inte är så van med varandras beteende.

Johan Waara förklarar att det är svårt att peka ut en specifik grej som ofta leder till bråk när hela tjocka släkten samlas för att fira jul. Enligt honom handlar det snarare om när människors bild av hur firandet ska gå till krockar. Då kan en i grunden väldigt liten fråga få känslorna runt julbordet att svalla.

– Tittar man på det utifrån handlar det ofta om skitsaker. Men när man är helt uppe i känslan är man blind inför att köttbullarna kanske inte behöver stå exakt där, även om man känner att de alltid gjort det.

undefined
"När man är helt uppe i känslan är man blind inför att köttbullarna kanske inte behöver stå exakt där", säger Johan Waara.

Just maten blir också ofta ett stressmoment och en källa till irritation, förklarar Johan Waara. Framför allt för dem som har planerat ett större julfirande.

– Om man börjar titta på ett julfirande med 25 personer är det ju inte längre ett litet mysigt firande, utan då är det ju som ett halvt bröllop. Då måste man antingen göra i ordning ett väldigt tydligt körschema, eller till exempel ta in catering.

undefined
Julmaten är en återkommande källa till stress.

Men det finns sätt att åtminstone minska risken för konflikter. I grund och botten handlar det om att anpassa förväntningarna och planera väl. Johan Waara berättar att inslag från den kognitiva beteendeterapin även kan vara applicerbart på mellanmänskliga kontakter och kan fungera som en vägvisare inför det stundande julfirandet.

– Vi brukar säga att man ska bli lite extra petig med ramarna. Och att man kanske inte ska tänka "vi får se, det löser sig". För det är då man står där och är osams om var köttbullarna ska stå eller när man ska ta den där promenaden, säger han.

Psykologens fem tips

1. Tänk över storleken på firandet.

2. Gå igenom strukturer och ramar.

3. Dosera tidsmängd.

4. Acceptera olikheter.

5. Ta ner förväntningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!