– Vi har behövt se över verksamheten länge och det blev bra, bättre än tidigare, konstaterar Susanna Stålhand, resultatenhetschef för socialpsykiatrin i Enköping.
Träffpunkten, den öppna verksamheten som höll till på Ågatan, har flyttat till de större lokalerna på Kyrkogatan där butik Pinglan tidigare fanns.
Den biståndsbedömda verksamheten, som fanns på Kyrkogatan, har flyttat till Kaptensgatan där man bland annat gör legoarbete för lokala företag, syr, renoverar möbler och cyklar under mer arbetsliknande förutsättningar.
– Det är sysselsättning där målet är att man ska kunna komma ut i arbete, om man vill, säger Susanna Stålhand.
Med lokalförändringen utökas möjligheten med olika aktiviteter vid Träffpunkten och ett mål är nu att nå ut till fler yngre personer.
– Det är allt fler unga som mår dåligt psykiskt och vi vill nå dem. Ensamhet kan vara tufft och här finns möjlighet att hitta innehåll i livet, säger Susanna Stålhand.
Vid Träffpunkten finns möjlighet till social samvaro och hobbyaktiviteter som att baka och tillverka smycken, det finns dator- och musikrum och det ordnas föreläsningar och utflykter. Planer finns även på matlagningskurser och hundpromenader.
Omorganisationen har inneburit omställningar, speciellt för de kunder som har biståndsbeslut och flyttat till Kaptensgatan.
– Vi har pratat med alla om vad de vill göra och vi har haft planeringsmöten där det getts möjlighet att lägga fram synpunkter. Självklart är det många frågor som kommer upp vid en förändring, säger Karolina Mark, arbetsledare i socialpsykiatrin.
En helt ny satsning inom socialpsykiatrin i kommunen är arbetslivsinriktad rehabilitering IPS (Individual Placement and Support). Där får personer med de svåraste psykiska symptomen hjälp för att komma ut i arbete. Det är personer som vill arbeta men som inte fått möjlighet till stöd tidigare.
– De ska snabbt få möjlighet till arbete och utredas mindre. De får en arbetskonsulent med sig och man åtgärdar det som behövs när de är på arbetsplatsen, säger Karolina Mark.
Genom att säga upp en lokal sparas minst 200 000 kronor om året. Med två större personalgrupper, istället för som tidigare tre, minskar även behovet av vikarier.
Den 1 juni är det öppet hus för allmänheten på Kaptensgatan och Kyrkogatan med fika och korvgrillning.
– Det här är en grupp som ökar i samhället och det kan vara bra att veta vilket stöd man kan få, både för kunder och anhöriga, säger Susanna Stålhand.